Namn: Lösen:

Dyk nr: 107, Värmdö, Lillsved "M/S Harm"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-29
MAXDJUP :
17,4 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
808 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Michaelas första "riktiga" dyk i Sverige är givetvis allas vår Harm.

Gasfyllning i ena paketet på OT innan vi fortsätter förbi Nacka vidare mot Lillsved. Vädret är från sin underbaraste sida till skillnad mot vad som öst ned under natten.
Inför en sådan här ny utmaning krävs lilte te och paj så det lilla fiket på plats fick sina första gäster redan när de öppnade kl. 11:00. Vi var nog först på OT också när vi kom vid 10:01. Fikastunden ängnades givetvis åt det goda hembakade tilltugget men även lite visning av skiss över området och Harm. En grov dykplan gjordes också. Sikten kommer få styra.

Efter en evighets fäktande med utrustning var vi i allafall båda i vattnet. Ett lugnt ryggplaskande bort till stegen där vår UV färd skulle starta. Michaela hade så småningom fått ordning på sin nyinköpta mask, fint genomskinlig med modernt blå kant. Ja ja moderiktigt förståss men vad är det för fel på svart? Linan var där den skulle och så bar det iväg på det raka spåret. Färden är ju inte sådär underhållande men det blev ändring på det då linan tog slut och resten var snyggt ihoplindad på sista pinnen.

F_n, det kan ju bara vara 1-2 minut simning kvar. Kompassriktning enligt tidigare och framåt. Ögonen gick mellan komassen, djupmätare och klockan. Blir det ingen träff inom 4 minuter blir det helt om. Drog mig lite åt höger så jag hade större chance att få träff utmed relingssiddan och inte missa aktern. Helt plötsligt skymtar jag något precis ovanför mig, en lina. Upp på spåret igen och efter 1 minut dyker Harm upp i mörkret. Förstår när jag ser fästpunkten att det är linan till Galeasen vi kom på. Michaela har under hela färden diciplinerat legat som min skugga på vänstersidan.

Nu tar den guidade turen över. Rundar bygget till BB för att kika in i rummet bakom styrhytten. Kikar i i styrhytten. Fråga Michan om det är ok för aqtt simma igenom. Får ett ok innan jag sakta glider igen, vänder upp och ger ok för hennes tur. Framför bygget över till BB reling igen som vi följer en bit utmed till hålet i sidan. Tittar lite på utsidan innan vi fortsätter mot fören. Jag försöker se ut som DiCapro i min pos men misslyckas helt då Michan tillar lite runtomkring och undrar vad jag menar. För ta med det i briefingen innan dyket till näasta gång. SB mot aktern. Tittar lite på spelen på mitten innan vi åter är vid bygget och Michan signalerar något jag inte hajar. Toaletten var ju målet så jagtar oss dit. Hennes tecken hade betytt att det gick lite upp och ned med hennes avvägning. Kanske inte konstigt när hon får ha farsans torris modell klart stor.

Lite ordbyte där vi konstaterar att allt funkar bra innan vi glider ut i djupe för att kolla proppen, bygget och taket innan jag signalerar att det är dags att följa linan åter. Min lilla planering att köra kompass åter behövs ju inte nu när vi har en hel lina hela vägen till Galeasen. Väl på plats får brädhögen en överflyggning från båda håll innan vi tar sikte utmed linan åter mot stegen. När vi når dess slut fortsätter vi UV mot stranden. Nu får jag skapliga problem med luft i fäötterna. Sonens båtar är klart stora. Kramp i vaden blir det som bonus. Får lite ordning på det hela efter ett skapligt sprattlande :-) Snart är vi på starnden och släapar med tunga steg oss till stenmuren för undress.

Te och ännu en godbit slank galant ned innan vi satte oss nöjda i bilen och färden hem. Första gången där tajmingen med färjorna var i det närmsta optimal. Sista bil och näst sista bil är tecken på det.