Namn: Lösen:

Dyk nr: 276, Stora Lund/Hästholmens Skjutfält, Vättern


DYKARE :
PARKAMRAT :
Björn Rohman  
DATUM :
2009-10-17
MAXDJUP :
26,8 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
439 ggr

Premiär för min del - både i Vättern och på Mjölbypub!

Kom ner till dykplatsen strax före tolv och där fanns redan ett helt gäng! Himla trevligt att träffa så många som jag endast haft kontakt med via nätet/telefon och mail. Den enda jag hade träffat tidigare IRL var Torfa.

Vädret var väl sådär, uppehåll men rackarns blåsigt så att gå i från klipporna var inte att tänka på utan det fick bli från dryggan inne i viken. "Buddade" up med Björn Rohman och Denny.

Vi gick i och försökte navigera oss ut till kanten. Sikten var väl inte så lysande, som ett bättre "Östersjödyk" ungefär (;-).

Efter en stund saknar Denny och jag Björn så jag tecknar åt Denna att stanna kvar där han är medan jag går upp och kikar vid ytan. Lugnt och fint upp och där är han ju. Efter att ha haft problem med inflatorn så han varit tvungen att rycka ut den så går vi ner tillsammans och samlar upp oss med Denny.

Till slut hittar vi ner till klippkanten och väggen. Både Denny och Björn har kamera med sig och vi letar - och hittar - ett antal kräftor som de förevigar.

Lite strul för mig uppdagas då lampan slocknar efter en stund och manometern hela tiden pekar på 200 BAR. Nere på drygt 26 meter och efter ca 30 minuter visar den fortfarande samma sak så jag tecknar och Denny att min manometer inte är att lita på. Eftersom Denny dyker med singelpaket (15 liters 200) så tänker jag att jag har marginaler i alla fall så vi fortsätter. Dessutom tar jag in lite vatten vid högerhanden så det blir lite kallt...

Trevlig vägg är det så vi fökljer den en bit till dess Denny pekar på 100 BAR. Vi stiger upp lugnt och fint och påbörjar turen tillbaka in i viken. Jag följer omvänd kompassriktning och vi kommr upp inne i viken. Efter som jag inte ser bryggfästena går jag upp till ytan för att orientera mig och vi har kommit in i rätt vik (!) fast en bra bit längre in (och en bit för norrut). Så vi går ner igen och simmar efter bottnen fram till bryggan.

Trevligt första Vätterndyk och efter lite snack så serveras det grymt goda grillade kotletter med potatissallad och sallad.

Resten av dagen - Mjölbypuben är ett annat, men lika trevligt kapitel...

Stort tack till Mjölby Divers för ett kanontrevligt och bra arrangemang - I'll be back!

LUFT
Gen.djup: 10,3 m
Temp: +9C
Sikt: ca 6 m
Dräkt: TORR
Bly: - kg