Namn: Lösen:

Dyk nr: 313, K-viken, Digerhuvud, Fårö, Gotland


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-01-03
MAXDJUP :
32,9 meter
DYKTID :
56 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
20+ meter
VISAD :
676 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Stefan ringde och ville dyka Diger för att det skulle vara fin sikt enligt uppgift. Vi kom överens om dag och jag for till Slite för att fylla luft.

Knorrk kändes det i magen och jag blev tveksam. Lilla Myra var uppe och spydde under natten och en del andra nära och kära kände Vesuvius utbrott nära. Skam den som ger sig, kräkas på Diger har man väl hört talas om tidigare.

Stefan rullar in vid ½ ett och vi hinner med färjan kl 13. Väl uppe på Diger ser det inte alls så bra ut som SMHI och yr.no hade lovat. Det smaskar på riktigt rejält och min mage gungar ikapp med dyningarna. Tveksamheten stiger och trots två obotliga optimister med kraftfull respektlöshet och riskbenägenhet så smids alternativplaner.

Fårö fyr har fått omdöme som potentiell dykplats och vi styr bilen vidare. Lite telefonefterforskningar och koll av sjökort gör att vi sågar fyren. Typ max 8 meter och sandbotten.

Vi vänder tillbaka. Det börjar ju skymma lite smått och vinden är klart minst de 8 m/s som läderveken utlovat. Men skam den som ger sig. Mellan Gotlands mest fotograferade sjöbodar och den sista parkeringen (alltså längst nordost) så finns en liten öppning med modest sjö och enligt Stefan en vettig botten. Och det var sant.

Vi drog på oss prylar, jag flaskor och Stefan RB-låda, och började hasa ner för slänten och svallisen. Jag har ju en helt obefintlig balans (och med det följer sargade knäskålar) men efter ett tjog svordomar och några fall så kom jag ner i vattnet och vi började simma nordväst. Ganska snart öppnade botten upp sig och det blev en kanonfin vägg med mycket stenar och fin bottenmiljö. Från 30+ meter syns fortfarande ytan och vågor och sikten på det djupet är klart över 20 meter. Vi surfar framåt i en 20 minuter på runt 30 och vänder sen och går upp mot 20. På tillbakavägen finns en superfin vägg, klart i klass med övriga på Diger. Jag försöker fota men det är mörkt och blir inte alls bra. Synd, för detta skulle man vilja fånga.

Hittar lite rosa fiskrom och Stefan kommer glidande med en härlig liten nålfisk.

Vågorna slår hårt vid ytan och jag har 8 min deco så vi glider vidare tillbaka i maklig takt. Till sist bryter vi ytan vid igångsstället och jag ser Volvon skymta uppe på vägen (Stefans snygga röda). Magen gör sig påmind och jag säger som Bill - jag mår bäst under ytan. Kände inget alls under ytan.

Vågor och strömmar är starka och det är halt och kallt och blåsigt och det blir en utmaning att ta sig upp till Volvon. Pust! Suck! Stön!

Ett typiskt förmiddagsdyk med Stefan - skymningen lägger sig när man kommer upp :-)

Tack för ett oväntat bra dyk. I´ll be back!

0 vikt
Faber 2 x 7 x 300
260 -> 70
SAC 16,9