Namn: Lösen:

Dyk nr: 493, Malta/Gozo - Xlendi tunnle & reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-03-31
MAXDJUP :
11,5 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
449 ggr

Årets första dyk, och första dyket på Malta/Gozo. Vi tog det ruggigt lugnt och fixade med flaskbanden på våra dubbel12or på centret, inväntade vår hyrbil, käkade frukost, kollade av lite dykplatser och käkade lunch innan vi kom i vattnet. Vi tog ett dyk nere i viken i Xlendi för att kolla av hur mkt bly vi skulle behöva.

Först försökte jag bli vän med bilen med ratten och växelspaken på fel sida. När jag skulle blinka slog jag på vindrutetorkarna och tvärtom. Jävla påhitt det här med vänstertrafik. Sen fick jag inte bara koncentrera mig på nya vägar, utan även på att hålla mig på rätt sida av vägen. Vilken utmaning! ;)

Efter att ha bytt om i värmen och släpat oss ner för trapporna till igångsplatsen kom vi äntligen i vattnet. Jag påbörjade dyket med 230 bar i flaskorna och 8 kg bly på bältet. Jag kände mig sjuuuukt tung, och lite åksjuk då dyningarna gungade oss och sjögräset lite lagom fram och tillbaka längs bottnen. Vi tog kompasskurs rakt över viken för att göra ett swim-through genom den "grottunnel" som finns där. Vi hittade inte ingången, trots att vi måste glidit preciiiis förbi den. Sikten var lite grumlig inne i viken pga vinden så det var inte så konstigt att vi missade den. Vi följde revet/berget utåt och rundade udden. Där ute blev sikten väldigt mkt bättre och klippformationer och fiskstim bjöd på en fin naturupplevelse. När vi kommit över på andra sidan av udden började jag leta och hoppas på att hitta tunnelns utgånghål och till min stora lycka fann vi den, men först efter att ha hittat en liten minigrotta som slutade 10-15 meter in i berget. Jag hoppades vi hittat rätt men blev lite besviken när vi fick vända. Men kort efter hittade vi alltså the real deal. Vi simmade igenom den lite spännande och mystiska tunneln och kom snart ut på andra sidan. Där vände vi tillbaka och tog rundan en gång till. Vi såg sjögurkor, sjöborrar en vit skorpionfisk och mängder med andra småfiskar.

Till slut tog vi kompasskurs över viken igen och kom upp perfekt vid igångsplatsen där vi slogs lite med sjögången innan vi kom upp. Har 150 bar kvar så det blir ett litet dyk till för att leka runt lite och sen tömma ur så mkt gas vi kan för att göra en fullständig viktkontroll.

Tack Jonas för årets första dyk, var över 2 månader sen jag var i vattnet sist! :)