Namn: Lösen:

Dyk nr: 494, Malta, Gozo, M/V Cominoland


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-04-01
MAXDJUP :
38,7 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
394 ggr

Idag kom vi också igång lite sent dykmässigt och var nog inte i vattnet förrän runt 14-tiden. En del praktiska detaljer skulle fixas innan vi kunde åka, och sen tog det oss en bra stund att bara hitta ut åt rätt håll ur Victoria (Gozos största stad, som för övrigt inte är särskilt stor men full av enkelriktade gator och återvändsgränder).

När vi sen kom till den lilla ort, eller by eller vad vi ska kalla det där dykplatsen skulle befinna sig så hann vi ta några vändor där också innan vi slutligen, efter att ha antastat lokalbefolkningen hittade den rätta knaggliga och vindlande vägen ner till vattnet.

Vi dök idag M/V Cominoland, ett vrak sänkt som "konstgjort rev". Ett trevligt litet vrak där vi mötte fören på 32 meters djup och propellrarna på drygt 38. Skönt och svalt i vattnet och en lagom mosig känsla i kroppen. ;)

Innan vi begav oss från bergväggen och ut i given kompassriktning kom jag på att min mask var onödigt geggig varpå jag på botten vid 30-31 meters djup bad Jonas hålla mig lätt i armen så jag kunde ta av mig masken och gnugga av den. Sikten blev mkt bättre efter åtgärden och när vi sen gav oss ut längs den flata bottnen kunde vi ganska snart skönja fartyget där det står i finaste Kalle Anka-manèr.

Vi gled runt där en lagom stund och gjorde en del enkla swim throughs. Nere på 35-36 meter var det lagom dunkelt för att kunna signalera okej med primärlamporna. Känns alltid extra tryggt när man har den omedelbara kontakten med varandra via lamporna.

Det blev ett lite enklare luftdeko längs revet/berget där vi kikade på allt djurliv som faktiskt är överraskande varierande. Jonas pekade ut en liiiiiiten nakensnäcka för mig i en sjögräsruska. Söt liten sak... :)

Efter dyket tog vi det lugnt innan vi packade bilen och begav oss tillbaka mot Xlendi. På vägen tankade vi på en mack i Victoria där jag blev tvungen att lämna Jonas i pant då vi var 10 Euro kort på bensinnotan medan jag åkte och uppsökte en bankautomat. Att vi frågat innan om de tog kort och fått ett jakande svar på frågan var inga förmildrande omständigheter tyvärr. ;) Men jag hittade snart min automat och kunde snart bege mig tillbaka och lösa ut min sambo.

Till slut var vi tillbaka i Xlendi där vi käkade en sen lunch och planerade dagens andra dyk som ett nattdyk i viken för att kolla in djurlivet nattetid samt leka lite i grottgången igen.