Namn: Lösen:

Dyk nr: 495, Malta/Gozo - Xlendi tunnel & reef


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-04-01
MAXDJUP :
9 meter
DYKTID :
62 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
512 ggr

Strax efter 19 klev vi i vattnet nere vid stranden i Xlendi Bay den här gången (en mkt trevligare igångsplats då vi slapp alla jäkla trappor). Vi ytsimmade en kort bit över till bergsidan rakt över viken och gick ner där för att följa berget bort mot grottöppningen. Den här gången hittade vi den från rätt sida. Det hade hunnit bli nästan helt mörkt när vi hittade öppningen och vi påbörjade en långsam genomsimning. På andra sidan grottgången gled vi runt lite och kikade in i ytterligare en liten grottgång som blir ganska trång och måste side mount-dykas för att komma igenom. Tydligen slutar den i en liten håla en bit in, men det såg bra spännande ut iaf. ;)

När vi började glida tillbaka mot andra sidan igen stannade Jonas till och signalerade, och där på botten i öppningen pulserade en cuttlefish. En sån där som byter färg mot underlag och ljusförhållanden.

http://www.rlshelp.org/CuttlefishSolomonIslands.jpg
http://www.michaelmcfadyenscuba.info/images/cuttlefish.jpg
http://cooberpedyregionaltimes.files.wordpress.com/2009/06/cuttlefish.jpg

Eftersom bottnen är alldeles vit så var den först nästan silver/pärlemorfärgad. När vi riktade bort lamporna så det blev mörkt runt den ändrade den färg för när vi åter lyste på den hade den grånat en del och "skapat" stora mörka ögon på bakkroppen. Troligen kände den sig lite hotad och försökte skrämmas lite.

Vi lämnade den snart i fred och fortsatte tillbaka genom tunneln. Vi såg diverse små kräftdjur,

sjögurkor:
http://images.travelpod.com/users/jenandtony/1.1253259819.sea-cucumber.jpg


fireworms:
http://farm1.static.flickr.com/125/390442391_b851300578.jpg
http://www.bsac.bm/_/rsrc/1208634959050/photo-album/underwater-photography-1/dq-Fireworm.jpg

och diverse andra fiskar och på utsidan ca 3/4 delar tillbaka mot stranden och änden av viken var det min tur att upptäcka ytterligare en cuttlefish. De är otroligt fashinerande!

När vi var nästan tillbaka igen passade vi på att tömma ut all gas till runt 30 bar i bakpaketen för att kolla av viktningen. Jag hade inga problem att sjunka med 30 bar kvar i kombination med ett par Faber 2x12 samt viktbälte med ca 5-6 kg.

Efter många synintryck och ett skönt dyk var vi tillbaka på stranden där nyfikna människor följde vårt ihopplockande av alla prylar som vi kastade in i bilen innan vi körde de 300 meterna tillbaka till centret.

Dagen avslutades med lite snack i baren med ägaren av centret/restaurangen/hotellet, Mark, medan Jonas käkade en husets hamburgare och jag drack en öl.

Lite "nybörjarträningsvärk" i kroppen har jag, och de obligatoriska dykblåmärkena på knäna är tillbaka. Börjar komma in i matchen igen. Tack Jonas för en bra dykdag!