Namn: Lösen:

Dyk nr: 500, Malta/Gozo, Reqqa Point - Billingshurst Cave


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jonas Roos, Hud Rogers  
DATUM :
2010-04-04
MAXDJUP :
23 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
16 grader
SIKT :
30 meter
VISAD :
731 ggr

På mitt 500:e dyk blev vi guidade i en 130 meter lång grotta på norra sidan av Gozo. De hade nyligen haft en full cave-kurs i grottan och hade dragit ny main line. De hade fått slut på linpilar och använt hemmagjorda plastbitar hyfsat formade till pilar som de stripat fast på linan. Såg riktigt lustigt ut. Tvivlar på att jag känt skillnad på ändarna med torrhandskarna.

På vägen in i grottan såg vi en Locust Lobster, tydligen rätt ovanliga då Hud aldrig sett en sån under sina dyk i Medelhavet (tydligen bara utanför Australien).

Locust Lobster:
http://flyingsharks.eu/portal/images/com_fwgallery/files/64/xlscyllarusarctus.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2674/3790079226_c00a529242.jpg

Längst in i grottan fanns en stor luftficka, dock helt utan tillförsel av frisk luft så vi fick inte andas där inne, utan prata och sedan ta andetagen ur regulatorerna. Ungefär som luftficka på toaletten på Harm, försökte vi lite fint förklara för Hud som såg ut som att han inte riktigt tyckte att det lät som ett särskilt kul dyk. ;)

Vi gled snart tillbaka ut ur grottan mot den mörkblå enorma öppningen som mötte oss. Därefter simmade vi höger längs drop off:et och låg på runt 15-18 meters djup och man kunde då precis skönja botten nere på 60. Stora stim av något som skulle kunna varit sardiner svepte lodrätt längs klippan förbi oss. Lite för snart i tiden kom vi fram till uppstigningsplatsen där vågorna låg på rätt hårt och vi fick krångla lite för att ta oss upp. Hud gick först och krängde av sig sitt paket en bit upp på de vassa klipporna. När han vände tillbaka för att hjälpa mig upp hade jag precis tagit mig upp på knä och fått av mig fenorna. Hud tog emot dem och vände sig sen tillbaka mot mig för att assistera mig ur vattnet. Precis när han sträckte sig ner mot mig kom en jättevåg som nästan svepte i väg mig och när jag fick huvudet ur det skummande vattnet igen så var Hud spårlöst försvunnen. Han hade svepts iväg av vågen och låg nu och skrattade flera meter längre bort. Samma våg lyckades också peta ena kontaktlinsen ur ögat på Jonas som fick vara halvblind hela vägen hem där han hade ett par reservlinser.

En annan dykgäst, Joe, (från UK) visade oss detta youtube-klipp från samma ställe vi dök på https://www.youtube.com/watch?v=lhSFtj3cPl0

Dock är stegen borta för tillfället, och det var inte fullt samma ös på vågorna som tur var.

Det var ett trevligt, men som sagt lite för kort dyk. Sämre 500:e dyk hade jag garanterat kunnat ha.

Tack grabbar för ett trevligt jubileumsdyk!