Namn: Lösen:

Dyk nr: 289, Divers Lodge, Lembeh, Indonesien


DYKARE :
PARKAMRAT :
Johnny  
DATUM :
2010-04-10
MAXDJUP :
8,8 meter
DYKTID :
61 minuter
VATTENTEMP :
30 grader
SIKT :
- meter
VISAD :
352 ggr

Efter transport tillbaka till Manado på förmiddagen och sedan en bilresa till Bitung av Divers Lodges ägare, den holländske Rob och slutligen en båttur ut till Divers Lodge på Lembeh hann jag i alla fall med ett skymnings-/nattdyk för att se mandarinfiskarna.

Fick diveguiden Johnny och vi gjorde den extremt korta båtturen ut till husrevet och gick ner. Här var revet det trasigaste jag sett p ålänge och jag fattade inte först att det var här vi skulle vara. Det var bara en stor jämn hög av trasiga korallgrenar som låg på varandra överallt.

Men Johnny visade att vi skulle lägga oss just här och vänta så det är väl bara att göra det tänker jag.

Efter en stund börjar det kika upp små riktigt söta mandarinfiskar - ungefär när ljuset minskra och dyker övergår till ett nattdyk. Ju längre tiden går, ju fler och nyfikna mandarinfiskar visar sig.

Efter en stund ser jag att några av dem uppvaktar andra mindre mandarinfiskar. Det är nästan som en katt- och råttalek mellan korallpinnarna. Jag fotar på så gott jag kan.

Rätt var det var så "klumpade" ett par ihop sig och flöt upp ca 30-40 centimeter "ihopslingrade" och orörliga för att direkt efteråt snabbt pila ner till varistt ställe under korallpinnarna. Detta beteende återupprepades kanske fem-sex gånger och sedan var det helt stiltje och skådespelet var slut.

Jag hade nu sett mandarinfiskarnas parning! Otroligt fascinerande. Vare sig före detta eller efter detta syns de till. Mäktigt!

Fotade så gott jag kunde och får kolla efteråt om jag lyckats få någon skarp bild på själpa parningen. Det var vid det laget mörkt och rätt svårt att fokusera med 105:an.

På vägen tillbaka såg jag några räkor, en krabba och en liten octopus - på köpet liksom.

EAN32
CNS: 15% TOT: 15%
Gen.djup: 5,1 m
Temp: +29C
Sikt: ca - m
Dräkt: 3 mm
Bly: 6 kg
210 BAR -> 100 BAR (12l, 200BAR)