Namn: Lösen:

Dyk nr: 324, Ösbysjön & Barracudaudden, Djursholm, Danderyd


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-05-23
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
45 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
,15 meter
VISAD :
2926 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Den finfina anrika klubben Grodmännen har uppdrag att rensa badplatserna innan säsongen startar.

Henrik och jag åtog oss Ösbysjöns två badplatser och sen stranden och hoppsvikten vid Barracuda. Honken började vid södra badplatsen och jag körde lina för att guida honom. Förvånansvärt bra sikt, kanske 1-1½ meter i sunksjön. Efter att ha rundat första piren/stegen så hittar han ett 2½ meters järnrör som någon kört ner rakt i dybotten så att det står upp och slutar kanske en 50 cm under ytan. Massor med ungar, inkl mina egna, badar ofta och hoppar just där från bryggan rakt ner i vattnet. Usch, vågar knappt tänka tanken på vad som kunde hända. Och hur tänker den som kastar i ett rör precis vid bryggan. Puckon.

Vi hittar dessutom badstol, cykel och annan bråte. Jag tar andra sidan och städar av en massa kläder och flaskor. Mycket kräftor i Ösbysjön men det är mitt första dyk där och jag känner mig inte så sugen på att bada där längre.....

Vid Barracuda, som är Stora Värtan, är sikten 10-20 cm... strange... Vi söker båda först stranden och sen vid svikten (där jag och Mattias tidigare hittat en Citroen....) och det är mest småskräp. Vi avslutar med att gå rakt ut och < 5 m klarnar det upp och blir kallt. Massor med skrot, toastolar, hjul, ankarspel (?) och annat men det är på sånt djup att det inte är värt att plocka upp.

Bra att kommunen supporterar dykare och att man tycker att det är värt att låta oss städa badplatserna. Vore bra om alla kunde locka sina kommuner att göra detta så slipper kanske några skada sig.