Namn: Lösen:

Dyk nr: 181, Malaysia, Tioman Island, Soyak Wrecks


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tom Gunningham  
DATUM :
2010-07-11
MAXDJUP :
27,4 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
VISAD :
215 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Snacka om att jag blev glad när jag fick höra att platsen vi skulle till för eftermiddagsdyket var Soyak Wrecks, en plats jag läst om innan jag åkte hit och hade hoppats på.

Vi var en grupp med 4 kunder och 5 DM's, så det var gott om erfarna dykare på plats. Följde en mooring-line ner till första vraket, sikten var inte helt 100 men det gjorde inget. Var en ganska ihopsjunken thailänds fiskebåt, hade legat där i 50 år om jag förstod det rätt. Man kunde se fiskenät ligga här och var och massor av lådor och motorn kunde man se. Det hade fortfarande lite skrov form på hela grejen men annars ganska trasigt. Otroligt mycket fisk överallt och även nudies. tog ett varv runt detta vrak som låg på ca 22-24 meter.

Sen följde vi ett rep som gick till nästa vrak. Detta låg lite djupare och jag försökte hålla mig till max 27m (bottnen på 30m) då det trots allt var tredje dyket för dagen. Detta vraket var helt klart mer intakt och man kunde tillomed simma under några balkar och grejer. Aktern var helt intakt och man kunde se rodret och propellern, likaså fören var relativt intakt med bogspröt och allt. Även här massor av lådor som låg på båten och miljontals med fisk, ibland så mycket så man inte kunde se klart framför sig för de var i vägen.

Följde efter ett varv runt denna repet tillbaka till vrak nummer ett som nu var överbefolkat av 10 asiatiska dykare och passerade detta för att via transportsträcka på 30-40m sandbotten (med mycket nudies) nå revet som låg mot Soyak Island. Här var också mycket fint, fortfarande lite mkt partiklar i vattnet jämfört med dagens två första dyk men mycket att se. Träffade på en sköldpadda i slutet som helt lugnt simmade på och lät mig fotografera och filma honom.