Namn: Lösen:

Dyk nr: 127, Galtström - Njurunda/Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2010-07-31
MAXDJUP :
8,6 meter
DYKTID :
39 minuter
VATTENTEMP :
13 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
456 ggr

Vem sätter sig och loggar klockan halv två på natten med en kropp som skriker efter kudden, massage och ett bubbelbad? Jag vet inte, för som jag ser det så finns det ingen orsak att sätta sig med ett stort glas Pommac, en skål pepparchips och träningsvärk, för försöka krama ord ur sin fortfarande kväve-dopade hjärna. Liknande sagan om pojken som åt ikapp med jätten, där han kramar vasslen ur en bit ost han rullat i aska så att den såg ut som en sten...

Från Wikipedia (om du missat ovanstånende referens till folksagan om "pojken och jätten".
_____________________________________
Pojken som åt i kapp med jätten är en svensk folksaga som handlar om en pojke som med list och fusk lyckas besegra en jätte.

En liknande berättelse finns om guden Tor.

Handling
Det var en gång en vallpojke som vallade sina getter i närheten av en stuga där det bodde en jätte. Pojken tog en bit ost och rullade i aska och stoppade på sig. Nästa gång pojken gick förbi med sina getter stormade jätten ut ur stugan, plockade upp en stenbumling och krossade den i handen medan han hotade pojken med att nästa gång så skulle det vara pojken som krossades i hans hand. Pojken lät sig inte skrämmas, utan plockade fram ostbiten, som nu såg ut som en sten och kramade den så vasslen rann mellan fingrarna på honom och sa att han skulle krama ur jätten som han gjorde med stenen, vilket skrämde jätten som gick in till sitt. När de möttes nästa dag föreslog pojken att de skulle tävla i yxkastning, den som kunde kasta så högt att yxan inte föll ned skulle vinna. Jätten kastade mycket högt, men yxan föll dock ändå ned. När det var pojkens tur att kasta smög han ned yxan i sin ryggsäck i kaströrelsen utan att jätten hann se det, och gav på så sätt intryck av att han kastat upp yxan, men att den inte kom tillbaka.

När de träffades nästa gång skulle de hugga ned en ek. Jätten frågade pojken om han ville hugga eller hålla, men när pojken fattade tag i toppen av trädet, som jätten vikt ned, så slungades pojken iväg. När han kom tillbaka frågade han jätten om han kunde göra ett sådant hopp, och om han inte tordes så skulle jätten både hugga och hålla. När trädet var nedhugget och skulle släpas hem så frågade jätten om pojken ville bära i toppen eller rotänden och pojken svarade att han skulle bära vid rotänden. Jätten började släpa trädet i toppen, och pojken gömde sig i grenverket. Jätten frågade gång på gång om pojken var trött än, men pojken svarade att det var han inte och spelade förvånad över att jätten verkade trött. Även då de skulle tröska så kom pojken undan genom att bestämma att de skulle göra det i gryningen och slå med en käpp o samma takt som jätten. Jätten försökte testa pojken genom att säga att han skulle ställa in oxarna på den plats dit hunden gick, vilket var under stugan. Skulle pojken orka att lyfta upp stugan? Pojken valde istället att slakta oxarna och slänga in delarna under huset.

Nu hade jätten tröttnat på pojken och rådfrågade sin maka hur han skulle göra för att bli av med honom och hon föreslog att han skulle slå ihjäl pojken med en klubba då han sov. Pojken hade dock tjuvlyssnat på deras samtal och kände till deras hemska plan och lade därför en mjölkkärna i sängen och gömde sig. Jätten blev mycket nöjd efter att ha klubbat till bultet i sängen så det stänkte på väggarna, då han trodde att det var pojkens hjärnsubstans. Jätteparet blev mycket förvånat då pojken dök upp på morgonen och jätten erkände att han trott att han slagit ihjäl pojken under natten. Pojken svarade att det hade känts som ett loppbett. Till kvällen föreslog pojken en grötätartävling. Han hade förberett sig med att binda sin väska innanför tröjan och mycket av gröten hamnade där. Jätten blev förundrad hur mycket den lille pojken kunde äta och frågade honom hur. Pojken berättade att han brukade skära upp magen så att maten rann ur, och visade genom att skära upp väskan. Jätten tyckte att det lät som en bra ide och skar upp sin mage och dog. Pojken tog allt gods i stugan och försvann.
_____________________________________

Nä, vad säger man?
Ska man sätta sig ned och låta orden flöda som stenkulor ur en upp och ned -vänd bigpacklåda som någon illvilligt riggat i toalettskåpen för att ställa till med armageddon och otyg för någon nyfiken toalettskåps-sherlock holmes?

Ska man börja beskriva telefonsamtalen innan dyk?
SMS-en, forumtrådarna? Problemen med att få upp en båt till högakusten för att dykare från flera klubbar ska kunna dyka på Claes Uggla? Eller kanske hur jag vaknade av att två tidsinställda små ungjäklar som 10minuter innan väckaren ringer, hoppade på mig i sängen och ropade att jag försovit mig en timme? Bör man det?
Är det relevant att beskriva frukosten med sina rosenbröd med extrasaltad bredgott och det badkars stora mjölkglaset som sveptes till dessa bullar?
Problemen med att komma fram till om en mellanlandning på ICA för att bunkra smaskens, var prioriterad eller inte?
Packningen av bilen, där slingflaskan blev placerad til vänster, dubbe12orna i mitten och dubbel7orna till vänster, Stanley i baksätet och diverse annat i en hög ovanpå?

Hur jag hittade en fantastisk äldre man i keps som valde att köra sin lilla Ford Fiesta mitt på vägen ....så att det inte gick att köra om. Hur han valde att nästan hålla hastighetsbegränsningen, hur han bromsade så att trummorna var glödgade varje gång som hastighetsmätaren gick över 65km/h.

Eller han som berättade allt om Loke's vara och inte vara när jag kom till Galtström?
Är det intressant ? Att veta att de måste få upp trycket till 4kg innan de kan få ut loket ur stallet? Att det tar 3-4h att värma vattnet så att du har ett ångtryck på 4kg?

Fridykarlägret som hade tänkt att bada på platsen ... vad säger man om dem?
Att de var unga? Hade våtdräkt? eller otur med vädret?

Att jag dök med Jimmie och att han simmade som en laxerad iller för att beta av hela vrakområdet?
Att hans förhoppning om att det skulle vara sikt gjorde att han tog med sig kameran. Eller "fyra nyanser av brunt" dokumenterings-apparaten... som man skulle kunna kalla den?

Iaf så var det första dyket med dubbel12orna, trevlig bekantskap. Ska krama om dem innan jag går i säng ikväll..... natt, shit klockan är kvart i två!! :S
Jag som inte har plockat undan prylarna som jag hände ut på tork på altanen... Är det stor stöldrisk om jag råkar glömma dem där över natten?
Ja just, fy mamma-mia-och-hennes-syster-holy-shit, vad de hade dragit linor i Galtström.
Det var ju som att dyka runt i pöbels-slussarna utanför lustigahuset på Grönan. Fram och tillbaka, hit och dit, upp och ned... Skulle man ligga förnära bottnen så skulle man komma upp som ett nystan... helt klart. Saknar nog det här med navigationen... utan en massa linor.. tror jag.

Nä vet du vat... jag hoppar nog över att logga ikväll!
Dykt blev det, prylarna fungerade, det regnade när jag åkte därifrån för att fota Loke och senare ladda ned en 90gr burgare på väg till dykplats nr 2 för dagen.
Men mer om det i en annan logg.

Kvällen soundtrack medan jag sitter här... Comfortably Numb med Pink Floyd.
_____________________________________

Hello?
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me
Is there anyone at home?

Come on, now
I hear you're feeling down
Well I can ease your pain
Get you on your feet again

Relax
I'll need some information first
Just the basic facts
Can you show me where it hurts?

There is no pain you are receding
A distant ship's smoke on the horizon
You are the only coming through in waves
Your lips move but I can't hear what you're saying

When I was a child I had a fever
My hands felt just like two balloons
Now I've got that feeling once again
I can't explain you would not understand
This is not how I am

I have become comfortably numb

I have become comfortably numb

Okay
Just a little pinprick
There'll be no more
But you may feel a little sick

Can you stand up?
I do believe it's working good
That'll keep you going through the show
Come on it's time to go

There is no pain you are receding
A distant ship's smoke on the horizon
You are the only coming through in waves
Your lips move but I can't hear what you're saying

When I was a child I caught a fleeting glimpse
Out of the corner of my eye
I turned to look but it was gone
I cannot put my finger on it now
The child is grown the dream is gone

I have become comfortably numb