Namn: Lösen:

Dyk nr: 187, Borneo, Sabah, Nittetsu Maru wreck (Adv Rec Tx)


DYKARE :
PARKAMRAT :
Adam Bamford, Luke J Cox, Terry Dukes  
DATUM :
2010-08-08
MAXDJUP :
47,0 meter
DYKTID :
63 minuter
VISAD :
327 ggr

5e kursdyket och det stora uppdyket på IANTD Adv Rec Tx kurs för Terry Dukes och vid dykcentret Borneo Dream i Kota Kinabalu, Sabah, Borneo.


Dyket vi alla väntat på. Nittetsu Maru, tt japanskt andravärldskrigsvrak som låg på 48-50m väster om Pulau Gaya. Skeppet är 120m långt och byggt i Februari 1943 i Japan. Sjönk efter en torpedattack från ubåten USS Dace SS-247 den 14e Oktober 1944.

Mer info om vraket och dess öde finns på min instruktörs Terry Dukes sida:
http://www.northborneoshipwrecks.com/sabah/sabah.html#nittetsu

Denna gång var vi ute med RIB-båten, en grym dykbåt med dubbla 150hk motorer, riktigt snabb och bekväm. Inte helt optimal att sätta på sig dubbelpaket i dock men det funkade då vi bara var fyra dykare på båten. Vi gick ner längs en shock-line som borde vara nära vraket. Först var sikten dålig, sen var den mycket bra – men vi såg inget annat än blått vatten, sen på djupet blev det riktigt dålig sikt men vi fortsatte ner längs linan. Vi kom på bottnen på 47-48m och jag såg Adam framför mig, Luke bakom mig och kunde ana Terry’s gula fenor nere i silten. Trots att det var typ noll sikt och 47m var vi alla otroligt lugna, tack vare den feta heliumblandningen vi använde. Det var helt otroligt vilken skillnad det var med trimix. Det var en bra sak att uppleva för att verkligen märka skillnaden med helium. Vi gick såklart upp igen längs linan till ca 42 m när det klarnade upp helt och hållet. Terry tecknade ”var fan är vraket?!” och jag pekade åt ett håll där man såg det stora vraket som han uppenbarligen missat. Simmade dit och det var otroligt najs. Tyvärr var vi ju tvungna att göra lite skills, gjorde en valve-drill och tog av och på deco-flaskorna. När de andra gjorde sina övningar passade jag på att titta runt lite men det fanns tyvärr inte så mkt tid. Vi hade en planerad bottentid på 20 minuter med maxdjup 48m. Dock så hade vi en nedstigningstid på 2min planerad vilket hade låtit oss stanna till 22min, men vid 20min så tummade Luke som var ledare för dyket. Sorgligt att redan lämna vraket… Följde deco-planen, jag sköt smb på 21m vid gasbytet till 50%. Allt gick bra och vi seglade iväg ut i det blå. Lite strömt högre upp så smbn drog ganska mycket och vi hamnade riktigt långt ifrån nedstigningsplatsen när vi väl kom upp. Vi gjorde lite extra långt deco (plus att det blev ganska långt då vi bara hade 50% syre) och även en minut på 5, 4, 3, 2, och 1 meter bara för att öva på det och för få lite extra effektivt deco. Anledningen till allt detta för att jag skulle flyta till Singapore 24h efter sista dyket (nästa dyk). Planen var ju också för 48m och vi spenderade mest tid på 42-43m så det var väldigt konservativt.

2x 80cf – 21/35
80cf – 50%48m – 20
27m – 1
21m – 3
18m – 1
15m – 1
12m – 1
9m – 2
6m – 14