Namn: Lösen:

Dyk nr: 679, "Tage Sylvan", Gävle


DYKARE :
PARKAMRAT :
Bo Ulfhielm  
DATUM :
2010-10-02
MAXDJUP :
14,8 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
12 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
847 ggr

Tuffade ut i tjock dimma med Karin, som vanligt rattad av Roffe. Utanför Ytteriskan lättade dock dimman och vi fick en härlig dag med strålande sol ute på havet.

Med oss idag var Bo från länsmuséet, vilket jag passade på att gadda ihop med mig eftersom jag tänkte att man kanske skulle få förkaring på ett och annat vi såg under dyket eftersom Tage Sylvan för mig har varit en stor hög av bråte där man inte kunnat urskilja några detaljer. Bo skulle mäta och jag hade kameran med mig.

Efter en precisionsankring var det inte många fentag till vraket och vi simmade runt ett varv. En stund in på dyket pekar Bo på lite bråte som sticker upp en bit från botten och tecknar "styrning".
Jag vänder och vrider på delarna i huvudet och plötsligt ser jag att det är en "rorkult". Därefter ser man genast att det är ett helt roder som ligger där, ett väldigt smäckert sådan. Och då är det ju naturligtvis formen på aktern som reser sig upp. Jag hade fått höra att propellern var borta men kunde inte låta bli att fortsätta bygga upp fartyget bakifrån. Och där propellern skulle sitta satt... just det, propellern. Dock täckt av en plåt, med bara två hörn som stack upp. Lyste man under plåten såg man med lätthet att det var propellern. Stor!

Därefter klurade jag lite på de skrovsidor i aktern som fallit ut och lagt sig på botten. Där skulle det ju finnas en vackert snidad träskylt en gång i tiden.
Jag kikade under plåtarna och visst hittade jag en träskylt, dock till större delen vänd mot botten. Men i ett hörn kunde man se att det var något karvat i träet. Så det måste vara den.

Vi fortsatte ur och mätte mastkranen, 16m.

Fick en hel del bilder med mig från dyket och eftersom sikten var hyffsad så blev det ganska bra resultat.