Namn: Lösen:

Dyk nr: 4, Anita´s Reef, Similan Islands, Thailand


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ellinor Brockman  
DATUM :
2008-03-22
MAXDJUP :
12 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
308 ggr

Plats, Anita´s Reef, Similan Islands, Thailand

Dyk med parkamrat, Dottern Ellinor och OWSI Keith


Efter en alldeles utsökt thailunch tillsammans med snorklargänget, övriga dykare och crew på Miang Islands (ö nr.4) norra strand är det efter dykgenomgång åter dags att borda båten för transport ut till Anita´s Reef där vi ska göra dagens andra och OW-kursens (tyvärr) sista dyk. Efter bara några minuter är vi på plats och kan börja göra oss i ordning.

Träningsdyk OWD 4. 'snabbt' på med utrustningen och sen ett giant stride från aktern på båten ut i det blå (läs turkosa). Klartecken till Keith, vi kollar tiden på lånade datorer och startar neddykningen. Några av snorklarna har följt med och ligger på ytan och tittar på. På 7-8 meters djup får jag problem med tryckutjämningen (squeeze i bihålorna) och signalerar till Keith, vi går upp någon halvmeter-meter och jag försöker tryckutjämna på nytt, nu går det bättre. Sakta går vi djupare men bara efter några ytterligare meter får jag problem igen (förb... förkylning), upp någon meter igen och nya försök. Keith masserar min hals/nacke och det går bättre igen. På tolv meters djup, samma sak igen. Keith beslutar då att inte gå djupare (planerat dykdjup 16-18 meter) utan vi planar ut på 10-12 meters djup och problemet försvinner, jippi! Vi följer med strömmen som driver oss framåt i promenadfart och behöver endast använda fenorna för att styra mellan alla imponerande höga korallformationer, såå häftigt! Snart får vi syn på en Sköldpadda (Hawsbill, female) som knaprar hård korall och tydligen är van vid dykare. Ellinor ligger och tittar på, på 20-30 cm avstånd och sköldpaddan knaprar lugnt vidare, helt otroligt, man skulle haft en kamera!! Vi ser förstås också massor av fisk under dyket, bl.a Clown Triggerfish och Longfin Bannerfish. På lite avstånd ser vi också andra dykare från gänget , de ser ut att njuta av dyket, precis som vi. Som "vanligt" går tiden alldeles för fort och det börjar bli dags att dra oss uppåt. Keith skickar upp en ytmarkeringsboy för att meddela ytpersonalen var vi befinner oss. Vi gör som vanligt ett säkerhetsstopp på 3/5 innan vi går upp till ytan, utan några som helst problem med bihålorna. Båten ligger alldeles i närheten och snart är vi ombord igen. Vilket toppendyk! Vi tar oss tillbaka till stranden, plockar upp snorklarna och beger oss snart mot hamnen på fastlandet. Under re-turen serveras nybakad mjuk kaka och vattenmelon, vilket toppenarrangemang! Trist att denna erfarenhet nu är till enda men jag kommer med all säkerhet någon gång återvända till Similan Islands. Leendet jag har i hela ansiktet efter dyket är mycket envist och vill inte ge med sig förrän långt in på småtimmarna...

Sammantaget ett underbart och relativt lätt strömdyk då vi "bara" flöt med strömmen, bortsett från bihålesqueeze, hade gärna velat se de stora fält av Garden Eels som är vanliga här, då på lite större djup.

Grupp A/K