Namn: Lösen:

Dyk nr: 9, Björkviks brygga, Ingarö, Sverige


DYKARE :
PARKAMRAT :
Ellinor Brockman  
DATUM :
2008-09-14
MAXDJUP :
10 meter
DYKTID :
25 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
362 ggr

Plats, Björkviks brygga, Värmdö, Sverige

Dyk med parkamrat: Ellinor

Det var tänkt att nattdyket skulle ske på Svartfotsvraket men då sikten på grund av två tidigare dykgrupper reducerats till under halvmetern beslöt Jocke & Joris att vi skulle kasta oss i bilarna och åka till Björkvik i stället, blev lite stressigt.

Träningsdyk AOW 5. Efter en snabb dykgenomgång tog vi på utrustningen, Joris hjälpte mig med paketet då det är lite tungt för Ellinor. Vi gjorde sen en parkontroll och gick i från stranden. Efter ett ok startar vi dyket och jag märker direkt att dräkten läcker något vilket jag tror är halstätningen i nacken. När jag försöker avväga mig på två-tre meters djup händer absolut ingenting. Jag påkallar Joris uppmärksamhet som kollar inloppsventilen gör ok tecken, vänder sig om och fortsätter. Fortfarande lika frågande vänder jag mig då till Jocke som är bakom mig och Ellinor och slår uppgivet ut med armarna. när han undersöker upptäcker han något och tecknar åt mig och Ellinor att vi ska gå upp. Väl på ytan konstateras att jag glömt stänga dragkedjan på torrdräkten. Jocke menar att jag tyvärr inte kommer bli godkänd, jag frågar då om det inte bara är att stänga drakedjan och fortsätta, är du inte blöt då frågar han aningen skeptisk. Nja lite blöt är jag allt men jag tror nog att jag kan genomföra dyket. Sagt och gjort. Vi fortsätter nu med bara Jocke då Joris fortsatt med Stina och Numi, nu går det bättre med avvägningen men jag har lite obalans och får kämpa för att hålla mig horisontällt. Vi ser under dyket massa Abborrar och några simpor vilket är kul. Efter 15 minuter börjar jag frysa lite, når det gått 20 börjar jag skaka och Jocke tecknar säkerhetsstopp. Vi bryter ytan efter 25 minuter och väl uppe på stranden ser jag ut som en vibrerande michelingubbe ;) Har vatten ända upp till låren i dräkten! Snabbt av med allt blött och på med torra kläder, burr. Det tog ett tag att få tillbaka värmen vill jag lova men jag blev godkänd :) Snart har vi packat bilarna och åker till FantaSea för att skölja och hänga utrustningen. Vi fyller också i alla papper, signerar loggböckerna, går igenom dyken etc. innan vi trötta (och frusna) far hemåt.

Att jag glömde stänga dragkedjan till dräkten tror jag kan beskrivas som ett rent nybörjarmisstag i kombination med att det blev lite stressigt. Vi blev ju "tvugna" byta dykplats p.g.a. den dåliga sikten på Svartfotsvraket. Även det faktum att det var första nattdyket och att jag dök med Ellinor (dottern) spelade nog roll, var extra noga med parkontroll av Ellinor (överbeskyddande? Inte jag inte), inte fullt lika noga mig själv tydligen.
Det positiva är att vi nu lärt oss vikten av noggrann parkontroll oavsett omständigheter.


Under dyket hade jag 12kg bly och luften var i 10*300 barsflaskan 300 ut/140 in.