Namn: Lösen:

Dyk nr: 16, Riksäpplet, Dalarö, Sverige


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-05-31
MAXDJUP :
14,8 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
354 ggr

Plats, Riksäpplet, Stockholm, Sverige

Dyk med parkamrat, Stellan.

Väder: Underbart, solsken och värme, vilken dag!
Vind: Ingen att tala om.

Stellan och jag hade beslutat göra ett nytt försök på Riksäpplet för att få se lite mer av vrakresterna.
Plockade upp honom kl. 10:00 i Haninge för vidare transport till båtklubben. Väl framme bytte vi om och monterade riggarna innan avfärd.
Stellan hade i hastigheten glömt dykflaggan hemma, nu gjorde det inget då jag turligt nog hade med min. Båten (Stellans Big Buster) var aningen piggare idag med bara två dykare men också lite stötigare i vågskvalpet från andra båtar på vägen ut. Snart var vi på plats och flaggan snyggt hissad med hjälp av en slana Stellan fixat i hamnen. Vi gjorde oss klara och planerade att följa ankarlinan ner och sen dyka i syd sydöstlig riktning paralellt med äppelskärets vägg till pricken och sen tillbaka i högervarv.

En bakåtvolt från fören och och vi var i, klartecken och vi böjar nerdyket. Lite sämre sikt idag, "bara" 6-7 meter. Följer planen och får se massa balkar, plank och ett däck innan vi får syn på flera spant som fortfarande än idag står upp från botten, imponerande! Avvägningen fungerar riktigt bra fram till att vi går från 13-11 meters djup efter 18 minuters dyktid. Vet inte riktigt varför men plötsligt blir jag positiv och poppar till 7 meter innan jag justerat. Ser att Stellan som är kvar på 11 meter rakt under mig vrider och vänder sig undrande, vart tog han vägen? ;) När han vänt runt för att börja söka doppar jag ena fenan mitt framför hans mask/ansikte för att visa att jag är kvar, lite kul måste man ju få ha ;) Dyker ett mindre varv innan vi så sakteliga börjar gå uppåt, gör ett säkerhetsstopp i öppet vatten och kommer upp 10-12 meter från ankarlinan, bra navigerat Stellan! Ytsimmar sista biten fram till båten där först Stellan tar av sig riggen, jag håller den medan han tar av fenorna och klättrar ombord. Räcker den följd av min till honom innan jag lätt plockar av mig fenorna (Springstraps rockar!) och klättrar ombord även jag, vilket toppendyk! :) Stellans ena handske läckte så han var lite kall om handen, det var nog det enda negativa. Hemfärden går även den utan några som helst problem, snart ligger båten förtöjd vid bryggan och utrustningarna packade i bilen. Släpper av Stellan i Haninge på hemvägen efter en underbar dykdag!

Luft i 10/300 var in/ut 285/70
Bly: 12 kg
genomsnittsdjup: 10,5 m
SAC: 26,7