Namn: Lösen:

Dyk nr: 23, Husbygropen, Munsö, Stockholm, Sverige


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-07-29
MAXDJUP :
12,3 meter
DYKTID :
49 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
461 ggr

Plats, Husbygropen, Ekerö, Sverige

Dyk med parkamrat, Anders Holmberg.

Väder: Halvklart, 22°C.
Vind: S 1 m/s.

Fantasea dykdagis, denna kväll skulle vi göra ett dyk i Husbygropen, mitt första där. Fick höra att det skulle vara gott om abborre och någon större gädda samt en eller annan kräfta med lite tur. Lastade bilen och åkte via skolan för att fylla flaskorna som numer nästan alltid är tomma ;) Hjälpte till att lasta det sista i Anders och Monikas bil innan vi styrde ut mot Ekerö. När vi kom fram var det redan många bilar och dykare på plats, Anders hittade en plats precis nere vid gropen, jag parkerade bilen på grusplanen/parkeringen ovanför. Gick ner för att kika lite innan jag började byta om, det såg lovande ut! När jag är ombytt och klar går jag ner till 'bryggan', Monica undrar om jag hittat någon buddie, då jag svarar att jag inte hittat någon ännu erbjuder sig Anders som redan gått i tillsammans med två till att vara Buddie. Sagt och gjort, på med fenor och mask och ansluta gruppen. Parkontroll vad är det? ;) Jag har ju själv kontrollerat två gånger för säkerhets skull. Vi planerade dyka utmed närmaste stranden, åt höger från bryggan sett, sen tillbaka och förhoppningsvis skulle vi komma upp på samma ställe som vi startat från.

Startar datorn gör klartecken och påbörjar nerdyket. Upptäcker att masken läcker en aning och försöker rätta till den, går så där. Sikten är inte den bästa, kanske 3-4 meter, men det duger, jag får ju dyka ;) Avvägningen fungerar bra men jag har stundtals lite problem med tryckutjämningen, känner mig också lite täppt i näsan. Kanske är en förkylning på gång, nåja. Vi mysdyker och Anders fotograferar lite stenar och vass innan jag får syn på en kräfta, en stor rackare. Buffar på Anders för att visa honom, snart är vi alla fyra intresserade och en av de två övriga dykarna kommer väl nära botten, siltar upp och sikten reducerades till under metern. Anders lyckas med händerna flytta kräftan ut ur molnet av sediment, tur att han har våthandskar tänker jag ;) Dyker vidare och ser en ansenlig mängd abborrar, en del rätt stora. Snart ser vi ett kelpfält (nåja, en vassrugge till i alla fall) och jag får syn på ytterligare en stor kräfta som försöker gömma sig, Anders lyfter upp den ur gräset på botten för att få en bättre bild och denna gång siltas det inte upp. Vi vänder efter en stund om och börjar återdyket. Masken har jag nu lyckats få tät men jag är heltäppt i näsan. Ser fler abborrar på vägen tillbaka. känner mig plötsligt lite lätt (stiger tre meter) men det justerar jag snabbt och avvägningen känns åter riktigt bra. Tar säkerhetsstoppet dykandes och kommer upp tillsammans med ett gäng dykare på samma plats som vi startade dyket, bra navigerat Anders! Ett riktigt mysdyk!

Väl tillbaka blir det lite brådis då jag får höra att bommen tydligen låses kl. 21:00 och klockan är redan 20:35 visste inte ens att det fanns en bom! Ett snabbt ombyte, in med grejorna i bilen och sen haka på Anders och Monika in till skolan för att fylla flaskan och få dyket verifierat.

När jag kommer hem sköljer och hänger jag utrustningen och upptäcker att jag sumpat ena viktfickan (integrerad) inkl. 3 kg bly, skit också! Skulle förstås bett Monika som var ytorganisation göra en parkontroll på mig innan dyket i stället för den egenkontroll jag gjorde TVÅ GÅNGER!!
Tycker det är lite knepigt att kolla så att viktfickorna verkligen sitter fast ordentligt och hur kan man tappa 3 kg vikt utan att märka av det mer än att jag steg några meter, justerade och fortsatte dyka som om inget hänt. Det positiva är att jag tydligen varit ordentligt överblyad och fortsättningsvis kan lämna flera kg bly hemma, alltid lär man sig något! ;)Luft i 10/300 var in/ut 285/100
Bly: 10 kg från start, 7 kg när jag var tillbaka ;)
genomsnittsdjup: 6,8 m
SAC: 19,9