Namn: Lösen:

Dyk nr: 25, Husbygropen, Munsö, Stockholm, Sverige


DYKARE :
PARKAMRAT :
Stellan Eriksson, Pernilla Johansson  
DATUM :
2009-08-15
MAXDJUP :
12,6 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
10 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
540 ggr

Plats, Husbygropen, Ekerö, Sverige

Dyk med parkamrat, Stellan & Pernilla.

Väder: klart, 21°C.
Vind: SO 1-2 m/s.

Stellan och jag hade tänkt göra ett dyk i går (fredag em), när det började regna och hagla ställde vi in och beslöt dyka idag, lördag i stället.
Det positiva är att då kan även Pernilla följa med, kul! Jag hade föreslagit Husbygropen och slår en signal vid 10:00 för att höra när de är klara. Stellan svarar yrvaket och tycker jag låter oförskämt pigg, vid tolv kan vi nog vara där... Ta det lugn ni, jag åker via FantaSea för att fylla ena flaskan, slår en signal när jag är klar där... Snart är det fixat och jag är på väg ut mot Ekerö. Ytterligare en signal till Stellan för att kolla hur långt de kommit, det visar sig att de nu är bara några billängder framför mig och strax efter Alvik slår vi följe med ett kortare stopp på OK-Q8 innan vi är framme. Kör förbi bommen och parkeringen och stannar nere vid gropen för att invänta dem och visa hur det ser ut. Stellan berättar när de kommer att en tjej tydligen blivit fly förbannad på mig för att jag inte stannat och betalat för parkering, nåja, får väl betala på vägen ut, men då vill jag ha ett skrivet kvitto ;) Det är redan ett gäng dykare på plats och vi bestämmer att dyka i den bortre högra delen, närmast Mälaren. Vi kör runt gropen och parkerar bara några meter från vattnet. Vi byter om och laddar på med lite extra bly i fickorna på Pernillas Bcd så hon ska komma ner ordentligt innan vi går i, hon var lite lätt sist. Planen är att gå ner till ca: 10-12 meter, kolla avvägningen och följa gropen medurs för att sen vända tillbaka vid 100 bar, göra ett säkerhetsstopp och gå upp på samma ställe vi gick i.

Ett ok och vi startar dyket, ytterligare ett ok på 5 meter innan vi går djupare. Väl nere på 12 meter planar vi ut och följer djupkurvan medurs. Snart hittar jag ett gammalt lastbilsdäck och efter knappt 10 minuters dykning får jag syn på en kräfta som jag visar Stellan & Pernilla. När kräftan ledsnar och drar jagar Stellan efter och kommer tillbaka med kräftan i nypan, tjusig var den! Vi ser också ett kullfallet träd med en trädkrona som är riktigt läcker, speciellt i motljus, hoppas Stellan som hade med sig kameran fick någon bild. Ett par abborrar fångar mitt intresse och vips så ser jag inte Stellan längre, vrider och vänder mig för att söka och snart har jag tappat bort Pernilla också. Går sakta uppåt utmed botten då jag tycker mig se ett siltmoln lite grundare men näe, ingen av dem. Då jag vänder neråt så hittar jag dem igen, är ni ok? Får ok tillbaka och vi dyker vidare. Pernilla börjar se lite negativ/tung ut, kanske p.g.a. att luften sinar, jag öppnar hennes dräktventil lite och "befriar" henne från en av extravikterna, då blir hon aningen positiv och börjar stiga, jag håller i henne och tar hjälp av Stellan för att vi inte ska poppa. Tillbaka med vikten i fickan igen och och det är dags att vända om då Pernillas manometer visar på 100 bar. Ser en hel del Abborrar, några flaskor och någon kopp på väg tillbaka. På säkerhetsstoppet plockar jag upp resterande extravikter som vi lämnat på en sten på 5 meters djup ifall Pernilla skulle behöva mer, får jag syn på en liten gädda, 30-40 cm lång som jag visar henne innan vi går upp. Vi slipper ytsim då vi kommer upp på precis rätt ställe.
Vi byter om, jag tar en kopp kaffe, sköljer av gruset från dräkten och packar bilen. Vi hinner också snacka lite skit innan vi styr hemåt. Den arga tjejen hade tydligen ledsnat på att vänta så det blev ingen betalning på vägen ut heller ;) Tack för en trevlig dag och mysigt dyk guys!

Luft i 10/300 var in/ut 290/90
Bly: 8 kg
genomsnittsdjup: 7,8 m
SAC: 19,8