Namn: Lösen:

Dyk nr: 27, The Caves, Agia Napa, Cypern


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-08-25
MAXDJUP :
11,9 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
460 ggr

Plats, The Caves, Agia Napa, Cypern.

Dyk med parkamrat, Dennis Persson.

Väder: Klart, 33°C.
Vind: S 3 m/s.
Sikt: 25 meter
Bottentemp: 28°C

Så var det då dags... blev efter en stadig frukost hämtad av Lucky Divers på hotellet (Sunwing Resort, "Sandy Bay") kl. 09:00 för vidare transport till dykcentret på Nissi Beach. När vi kom dit efter ca: 5-10 minuters bilresa blev vi hälsade välkomna och fick fylla i hälsodeklaration etc. innan vi fick varsin plastback att förvara/transportera utrustningen i. Vi lastade sen släpvagnarna till bilarna (två Land Rovers) med all utrustning inkl. flaskor innan vi själva tog plats och åkte iväg. Efter en bilresa på ca: 20 minuter och en halv liter vatten ;-) var vi framme och en av våra chaufförer Alan Hilton (PADI Intructor) körde en kortare breifing vid klippkanten/igångsplatsen och berättade om de små grottorna vi skulle dyka genom och vad vi kunde förvänta oss se innan vi bytte om inför resans och dagens första dyk. Ett enklare dyk för att kontrollera utrustning, vikter/avvägning etc. Tur man har våtskor då klipporna ner till vattnet är rätt ojämna och vassa ;) Väl nere vid vattnet gör vi en parkontroll innan vi äntligen plumsar i baklänges, vilken temperatur, ljuvligt!

Klartecken till Alan, buddyn och övriga gänget och vi startar nerdyket. Dyker sakta utåt och bara njuter av sikten och temperaturen innan vi når fram till den första av de små grottpassagerna det är tänkt vi ska dyka genom. Ser lite sjöborrar och en och annan fisk på vägen dit. Alan tecknar att vi ska dyka efter varandra och jag förstår snart varför då ingången är relativt trång. Inte blir det heller mycket mer utrymme inne i "grottan", lite bredare men i höjdled är det ungefär metern. Botten består av grus så silt behöver man inte oroa sig för. Efter några meter svänger gången höger och efter ytterligare några meter är man ute igen. Inväntar övriga dykare i gruppen innan vi fortsätter till nästa liknande men större passage. Får syn på några trumpetfiskar på vägen dit, kul! Ser också lite mer småfisk och ett par tvättsvampar innan vi avslutar dyket genom ett hål i taket på en större grotta. Hålet i taket mynnar ut precis i ytan, det är precis som att komma upp ur en isvak, bara lite varmare ;-) Ett bra, annorlunda och kul dyk!
Efter dyket behåller vi våtdräkterna på (för att slippa få den rödgula sanden som sägs vara svår-omöjlig att tvätta bort på dräkten) men viker ner överdelen och packar övrigt i släpen och surrar innan vi åker tillbaka till dykcentret för att skölja och hänga utrustningen samt äta lite lunch innan det är dags för dagens andra dyk.

Luft i 12/200 var in/ut 200/75
Bly: 8 kg
genomsnittsdjup: 7,4 m
SAC: 16,5