Namn: Lösen:

Dyk nr: 42, Käppalavraket, Lidingö, Sverige


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2009-09-19
MAXDJUP :
22,5 meter
DYKTID :
38 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
444 ggr

Plats, Käppalavraket, Stockholm, Sverige

Dyk med parkamrat, Dennis Persson & Mattias Nilsson

Väder: Solsken från en klarblå himmel.
Vind: 1-2 m/s

Hade planerat möta Mattias och Dennis på Shellmacken vid Ropsten (Lidingöbron) kl.09:30 för att sen följas åt ut på Lidingö till Käppala. Allt var som tur var redan packat (sen i går kväll) och stod i hallen när Dennis ringer kl.09:30 och undrar var jag är. Skit också, jag hade glömt ställa väckarklockan! Vi väntar, solen skiner... Jag lovar jag fick brått! 30 minuter senare har jag gjort morgontoalett, klätt mig, brett mackor (som jag åt på vägen), hämtat bilen från garaget, lastat och kört från Nacka till Ropsten, inte så illa pinkat, tack för att ni ville vänta! ;) Efter en banan och en kopp kaffe på macken styr vi ut mot Lidingö och Käppala. Parkerar bilarna nere vid vändplan några få meter från vattnet och kliver ur för att kika lite, vilket väder, ljuvligt! Vi planerar gå ner alldeles utanför kajen, hitta och följa den lina som leder ut till vraket. Dyka något varv på vraket och sen följa linan tillbaka. Mattias som dykt här många gånger tidigare ska leda dyket. Vi kittar upp och gör oss klara att gå i från stenstranden. Jag kom sist också nu... var tvungen vända första steget upp och ner för att få andrasteget, octo:n på rätt (höger) sida. Den har varit på översyn efter en friflödning och nu var allt spegelvänt, torrdräktsslangen och slangen till bcd:n satt på min högra sida, inte hade jag märkt det ;) Nåja, nu var vi i alla fall samlade och klara att starta dyket.

Ett ok och vi går ner utanför vänstra kajkanten och hittar snart linan. Ytterligare ett ok innan vi så följer linan ut mot vraket, linan är rätt välbeväxt så det gäller att inte tappa bort den. Det blir snart mörkare... mycket mörkare! När vi kommer fram till vraket är det riktigt mörkt, känns nästan som ett nattdyk, tur man har bra lampa (Agir, back up light). Masken har immat igen lite så jag fyller och tömmer den för att se ordentligt, det är 2-3 meters sikt i lampornas sken. Avvägningen funkar klockrent, tur är väl det då det är otroligt lättsiltat. Mattias leder oss från fören utmed bottenstocken akter ut. Vi ser ett par riktigt feta simpor och lite vrakdetaljer innan vi vänder helt om och följer skrovets (styrbords) insida tillbaka, spanten står upp över den söndervittrade skrovsidan och är lite spännande, kanske p.g.a. att det är så pass mörkt. Efter en stund viker vi av åt höger över skrovsidan och ser ytterligare en fet simpa, denna gång en hornsimpa. Följer där en tunnare lina innåt och ser lite bråte, en sko, ett par flaskor, lite blåmönstrade porslinsskärvor och en gammal bil av okänt märke innan vi gör ett säkerhetsstopp på 3/5 och tummar dyket.
Vädret är fortfarande helt fantastiskt och solen värmer skönt när vi byter om och snakar lite skit innan vi packar bilarna och styr in till Waterhouse för att fylla flaskorna inför morgondagen. Tack för en toppendag!

Luft i 10/300 var in/ut 280/90
Bly: 8 kg
genomsnittsdjup: 13,8 m
SAC: 18,6