Namn: Lösen:

Dyk nr: 344, Fyrishov, Uppsala - RB test x 3


DYKARE :
PARKAMRAT :
 
DATUM :
2010-12-22
MAXDJUP :
4,5 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
28 grader
SIKT :
50 meter
VISAD :
492 ggr

Kan inte låta bli att logga (men man får väl skit för detta...också....)

En RB-test två kvällar innan jul. Jag kan väl säga att det inte var hustrun som valde datum....
Honken väntar tålmodigt och styr bilen mot Uppsala. Där plockar vi upp Marcus Runeson och tre maskiner. Jag har själv med mig en sprillans Poseidon BeaSea50 som jag blivit adoptivfar till och vill se om och hur en sån fungerar med en enkel 8:a.

Marcus gick vackert igenom hur maskinerna fungerar. Både elektroniska rebreathrar/CCR i form av en Evolution + (tror jag) och en JJ CCR samt en manuell rEVO.

Honken lekte med dottern och vågade/vägrade eller kanske t o m valde att prioritera dottern (konstigt?!) men jag tindrade som ett barn före julafton (vilket det ju också var :-).

Först Evolution. Kändes konstigt och andningen gick helt tokigt (det var ju första gången med en RB). Jag försökte, precis som det sitter i ryggmärgen, att kompensera för avvägningen med lungorna och det hjälper ju inte alls. Mer än att jag kände mig helt handikappad och andades vansinnigt oregelbundet och ryckigt. Det visste jag ju mentalt men ryggmärgen är starkare. Knasigt kändes det och tungt med slangar och stora munstycken. Men tyst. Svårt att ta sig upp från botten utan att få ordentlig fart när luften i loopen expanderar. Jag hann helt enkelt inte tömma och hade dålig teknik. Annorlunda och konstigt men hygglig avvägning på botten till slut.

Sen rEVO. Manuellt med knappar. Mjukt bakstycke/platta vilket var skönt på tunn våtdräkt. Satt som en smäck men helt tokig när man inte ligger horisontellt. Tungandat uppåtstående och släppte ut luft när jag dök nedåt/huvudstående. Tokigt. Men skön. Men jag fattar inte det där med manuell. Man styrs ju ändå av datorn. Knasig logik.

Sen en JJ. Snygg dator. Kort loopslang som gjorde att jag kände att jag fick ner bitmunstycket i magsäcken (den får du tvätta, Marcus). Kändes ok men jag ville tillbaka till Evolution för att se om det blev bättre gång två.

Honken låg och körde lite bubbelfritt och då hängde jag på mig en 8 litersflaska med Poseidonvästen. Som att simma naken. Men ett djävla oljud från reggen. Varför bubblar det så mycket???

Så testade jag Evolution igen. Nu kändes det som hemma och gick finfint. Standard och snyggt och beprövat. Dags att börja spara pengar. Mycket pengar.

Tack för detta, Marcus. Kul, givande och spännande (men säkert dyrt på sikt....)