Namn: Lösen:

Dyk nr: 237, Ormestad, Gullmarsfjorden


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jonas Rölander  
DATUM :
2009-10-31
MAXDJUP :
30,0 meter
DYKTID :
41 minuter
VISAD :
500 ggr

Efter att ha hämtat flaskorna som var fyllda till bredden med Nitrox för dagen stannade vi för att fylla bensin innan vi tog färjan över till andra sidan där Ormestad väntade. Efter tre försök hittade vi slutligen mannen som efter att ha fått 50 riksdaler lät oss åka igenom bommen ner till vattnet. Jag har gjort två dyk vid Ormestad tidigare, båda dessa åt höger så det skulle bli spännande att prova den beryktade väggen åt vänster!

När vi stod på vad jag skulle vilja påstå är en dansbana för att byta om kom det upp ett gäng dykare från vattnet. Efter att fått av sig sina saker berättade de om ett bra dyk med mer än godkänd sikt, detta verkade ju lovande! Som om inte detta vore nog fick vi dessutom sällskap av såväl en iller som ilade uppför berget som två sälar som gjorde långa och djupa dyk vid hummertinorna. Denna inramning gjorde att det blev ett antiklimax utan dess lika när Jonas ena handledstätning gick sönder med ett ljudligt Ritsch. Molokna började vi så smått packa ihop våra persedlar igen då en vänlig själ bland de dykare som var på platsen erbjöd sig att låna ut sin dräkt till Jonas under förutsättning att han fick logga dyktiden i sin bok. Vänligt värre! Tack så mycket!

Lata som vi är orkade vi inte med ett riktigt så lång ytsim som vi borde ha gjort utan gick ner halvvägs till udden och möttes av lerbotten på ca 13 meters djup. Efter ca sex minuter nådde vi så väggen, det var en hissnande känsla att simma ut över kanten på 30 meters djup och veta att botten vilade långt långt nedanför. Vi följde väggen bortåt så länge tid och luftförråd tillät och när manometern visade på 100 bar signalerade jag till Jonas att det var dags att vända tillbaka. Resan tillbaka var odramatisk, så småningom såg vi repen som håller flytbryggan på plats och visste att vi började närma oss. Ett säkerhetsstopp senare simmade vi in på grunt vatten och ställde oss upp. Glada och nöjda!

Med tanke på Jonas dräktsituation nöjde vi oss med ett dyk vid Ormestad. Efter inapckning i bilen men innan hemfärd till Borås dök Fredrik upp. Han och en kompis hade varit och dykt vid Jordfall och väntade på att flaskorna skulle fyllas hos Paulsens. Han tog med sig mitt gamla underställ och min gamla lampa för att se om det kunde vara något för honom eller Johan.

På vägen hem mötte vi inte mindre än 8 nytvättade polisbussar på väg ner till GBG för att gå på allsvensk fotboll. Elfsborg får tyvärr nöja sig med en tredjeplats i bästa fall och därmed Lilla Silvret!?! Allsvenskan - Den enda serien i världen där de fyra första lagen får medlaj, eller?