Namn: Lösen:

Dyk nr: 128, Åland - "Planet"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-07-06
MAXDJUP :
14,5 meter
DYKTID :
46 minuter

"Planet", kan även heta "Komet" då två likadana båtar förlist i området och osäkerhet råder vilken som är vilken.

Planet - en tremastad finsk skonare ca. 30 lång, förlist 1922-11-02 i Rödhamns skärgård, Åland, av okänd anledning, bogserad till Rödhamn och sänkt.
Hemort: Pargas, besättningen räddad, last: barlast.

Brädhögsvrak, inte direkt min smak men det låg ialla fall skyddat från den tilltagande hårda sjön. Jag och Fille spanade runt och orienterade oss lite sedan gjorde Fille en sväng under plankorna som låg över hela vraket. Jag höll mig åvanför och spanade ner, kul. Vraket var täckt av ett tunt siltlager och varje bubbla som Fille andades ut resulterade i att sikten bakom reducerades rejält från nerfallande lera.
I fören stog ett abborrgäng och hovrade. Tog ett varv runt och sedan gav vi oss in i högen. Öppet på flera ställen så detta var en bra plats att träna lindragning på. Jag tog täten och Fille hängde efter. Kom ca 15 meter sen mötte vi abborrgänget igen, de höll sig lugna och det blev inget bråk :-)
Tog oss ut via en liten öppning och där tog vi beslutet att kapa linan istället för att gå tillbaka samma väg genom gröten. Fille stack iväg och klippte linan vid första fästpunkten, med gemensamma krafter reelade vi sedan in den.
Kollade in botten och kände på den, kunde trycka ner handen över en decimeter i leran.

Andra dyket denna dag blev inställt på grund av vädret, vi kämpade tappert mot vågorna med sedan två dubbelpaket trillat ner och båten sköljts över med vatten tog vi förnuftet till fånga och stack hem i stället.

Finluft
2x12
200bar ner 120 upp