Namn: Lösen:

Dyk nr: 230, Emils vrak, Furusund


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-06-05
MAXDJUP :
33,9 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
441 ggr

2x12 Luft

Årspremiär med DYKA! Lite sent, men det har varit fokus på annat minst lika för dykningen viktiga saker. Själv har jag varit torrlagd i nära en månad och torrsprickorna började bli olidliga. Dags då att dyka "Emils vrak" som han själv hittade en tidig morgon för längesedan.

Vi gled dit i bästa stil och denna gång, till skillnad från höstens försök höll båten. Peppar peppar... Vi sonerade upp och ned, fram och tillbaka och var ganska nöjda med vad vi såg. Väntade ut färjorna som var vanskligt nära innan vi förberedde en Ålandsbojning av högsta klass, kombinerad med dubbla ankare. Därefter plumsade vi i och blev smått chockade över ytströmmen. Som tur var försvann den redan på 3 meter.

Efter Jonas ned mot det mörka okända som visade vara sig en alldeles vanlig dybotten. Jag halade fram en spole, knöt fast och började cirkelsöka. Tydligen såg andra delar av teamet vraket redan här... efter några minuter hittade vi så vraket och knöt fast linan. Jonas ledde en vända till vad vi trodde var aktern innan vi drog föröver och en vända runt det förliga lastrummet. Vraket är en skrovhel plåtskodd lastpråm med för- och akterdäck samt någon form av midskeppsdäck med en uppskattad längd av ca 30 meter. Helt länsad dock och jättestora stenar som ballast.

Efter 17 minuter knöt vi loss och jagade tillbaka för uppstigning i preussisk ordning. Väl i ytan njöt vi av ett dyk väl genomfört. Fantastisk sikt både på djupet och grundare fastän långt in i bland öarna. Underbart med nya spännande vrak i vår vackra skärgård.

Parkamraters loggar:
Jonas Erikson - Emils Vrak, Furusundsleden