Namn: Lösen:

Dyk nr: 297, A-gruvan - A1


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-07-10
MAXDJUP :
34 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
457 ggr

Här hinner dykprylarna knappt torka förrän det är dykdax igen. Jocke var iväg till a-gruvan på lördag men ringer därifrån och meddelar att min närvaro behövs i gruvan dagen efter för att bygga lite broar ;o). Ja jag är ju inte den som är den trots att det innebär lite bök och ompussling i vårt helgschema.

På söndagen är jag först vid gruvan och efter att ha spelat radio en stund inser jag vilken underbar tystnad det är i skogen och jag stänger genast av radion och bara njuter. Jag går och pular o fixar lite med dykutrustningen o dricker lite av det kaffe jag haft med hemifrån, visserligen kallt vid det här laget, men det känns bra ändå. Jag upptäcker t. min fasa att dykbacken är alltför tom, det visar sig att min käre man glömt massa saker i fickorna sen dagen innan, bl.a. mina spools och min, ja MIN, kakhållare har han lagt beslag på. Som tur är har han lämnat iaf 3 spools kvar så jag har ifall nån anna behöver låna. Grrrr

Efter tio-tjugo minuter dyker då grabbarna upp och efter lite småprat lägger vi i nästa växel och fixar iordning våra dykprylar, Hyllander går genom dykplanen med oss och snart ligger vi där i vattnet och ytsimmar bort till osynliga dunken. Dykplanen är då att ta oss in i ingången precis vid nedstigningslinan, där simma bort förbi träväggen och en liten bit bortanför vagnen, sen vända tillbaka till där han fäst sin reel. När vi är tillbaka där ska han fästa om den i en annan lina som ska ta oss bort till "trånga gången" och där ska vi då vända innan nästa lina börjar. Låter som en superbra plan o Hyllander är så seriös att han ritar hela dykplanen på grusvägen där vi står.

Väl i vattnet tar vi oss ner efter vår s-drill (den får man aldrig aldrig missa), väl nere vid botten visar vi långslang m.m. igen innan vi dyker in i gruvsystemet. Hyllander ligger först, Tilja 2a och jag sist. Jag gillar verklien att ligga sist, vet inte varför, men jag gillar sen även att ligga först ut. Jag gillar iofs att sätta jumps och fixa oxå, men jaa jag vet inte...så är det iaf. Vi dyker in, Hyllander fäster sin reel i mainline och vi fortsätter bortåt. Vid träväggen simmar vi upp och tittar in genom ett fönster, bara för att upptäcka att man ser linan på andra sidan "aa det är verkligen bara en trävägg o inte ett rum". Jag gillar dykningen här i a-gruvan mer och mer och ser mer och mer detaljer runtom mig. Även fast dyksällskapet är stabilt och jättejättebra så saknar jag min ordinarie dykbuddie lite, ska bli så kul när vi kan dyka även här tillsammans sen nån gång... Bortanför vagnen vänder vi dyket och går tillbaka till reelen, precis som planerat. Där lägger han om den t. en lina som sluttar neråt höger (om man kommer inifrån gruvan, vänster då om man kommer utifrån). Det stupar ganska brant från 20 ner till 34m där Hyllander sätter ett jump mot en stor sten som ligger i mitten av en sal med dybotten. Här vill man inte tappa avvägningen kan jag säga!!! Jag känner mig lite djuberusad o extra trög i huvet, men är glad att allt känns bra iaf. Har känt mig lite obalanserad även idag när jag dykt, kanske är inne i en sån period just nu. Exakt hur vi kom bort t. den trånga gång som tar oss till linan vid "trånga gången" minns jag faktiskt inte idag, jag skyller på djupberusning eller åldern. Jag vet att vi i stort sett bara är in i den trånga gången och vänder och sen dyker vi tillbaka igen.

Där Hyllander fäst sitt jump passar jag på att byta från stage till bakpaket. Det går sådär, själva byte och stuffning går väl hyffsat, men sen får jag banne mig inte dit pistolhakehelvetet. Jag ligger och svär i reggen medan jag försöker. Tilja ser att jag kämpar med stagen och simmar fram till min undsättning och efter en stund lyckas iaf han knäppa fast den. JOCKE, vi behöver nya pistolhakar t. ena stagen!!! ;o)

Nåja stagen sitter fast o regen hänger nu lite halvdant som jag försöker fixa till. Samtidig ska vi nu dyka upp för slänten vi tidigare dykt ner för, det känns nu att det är väldigt lågt i tak där o jag slår fenorna i taket hela tiden o hittar inget bra sätt att ligga o simma på utan att slå i taket hela tiden. Jag känner mig nu smidig som ett sjölejon på land.

Nu ser jag ljuset från det solljusdränkta brottet o jag får lite grottkänsla, ja så mycket grottkänsla man kan få då man eg bara dykt gruva ;o) Vi är snart ute i brottet igen o gör vår uppstigning, väldigt lugnt och fint.

Väl uppe på land är det kissdax o sen äter jag min smaklösa pastasallad från ICA som fullkomligt simmar i dressing. Blä! Nästa dyk bär av mot trånga gången, ett ställe jag haft lite otur med, tillsammans med många andra...till på köpet är det Tiljas dyk nr 666, det här kan ju gå hur som helst ;o)

Parkamraters loggar:
Micke Tilja - A-gruvan
Micke Tilja - A-gruvan