Namn: Lösen:

Dyk nr: 298, A-gruvan - Trånga gången


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-07-10
MAXDJUP :
32 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
457 ggr

När vi fått av oss dykkläderna och hoppat i mer civila kläder samt rollat på oss "Mygga" så kan vi slå oss ner på våra blå backar och äta. Jag själv hade som sagt inhandlat en pastasallad på ica hemmavid, ingen höjdare alls. Den va blöt, smaklös o allmänt osmaklig. Anledningen t. att jag satt där med min torftiga lunch var för att jag o Jocke inte hunnit prata ordentligt med varandra hemma...Hyllander däremot han plockade fram grillen och grillade halloumi, kött o åt potatissallad till, det såg ljuvligt gott ut må jag säga. Ändå tog jag bara emot ett bar bita halloumi o inget kött när han erbjöd oss att smaka, vill liksom inte snika på hans mat.

Här under ytintervallet bestämmer jag också att jag faktiskt tänkt göra ett andra dyk här för dagen. Ursprungsplanen var att bara göra ett dyk och sen eventuellt åka hem direkt då jag kände mig lite trött. Men då de började prata om trånga gången blev jag ju sugen på att ge mig dit igen, att äntligen få se Trelleborgsgången och "Panikrummet" som är så omtalat. Samtidigt, känner jag mig lite lite nervös då det var där vi gjorde en total siltout sist vi dök där, precis vid 90graderssvängen. Inga otäcka minnen men de sitter ändå där som minnen av ett rörigt dyk då jag var överlycklig att jag hållit stenkoll på linan.

En regnskur hinner dra förbi innan vi börjar svida om igen. Även detta dyk ligger vi i samma ordning och ingen av oss protesterar. Däremot har jag den här känslan av att bryta dyket att jag kanske inte borde dyka nu då det inte var planerat. Den känslan hänger faktiskt kvar hela vägen fram till trånga gången, där tar fokuset på själva gruvdykningen över.

Väl i vattnet ytsimmar vi bort till osynliga dunken, det är rätt tungt att ytsimma med både stage och en 7a, men ändå inte lika tungt som 2 stagear och 1 40cf som vi körde med under kursen här. Vi hittar dunken rätt snart även denna gång och gör oss iordning för dykning. Väl nere vid botten vid netstigningslinan hänger vi av våra syrgasflaskor och Hyllander fäster sin reel. Sen bär det av, nerför slänten och bort till guidlinan som ligger i brottet och tar en bort nästan fram till trånga gången. Vi jumpar från guidlinan in till trånga gången och så iväg in. Vi dyker förbi hörnet och den lina vi kommit på förra dyket. Förbi stället där vi förra gången fixat en siltout och så vidare ut i schaktet, där sätter Hyllander en kaka och vi fortsätter på linan som går rakt över schaktet. På andra sidan gör vi ett jump över stenbron och fortsätter in i "trelleborgsgången" (den kallas så då det ligger en slang på botten det står Trelleborg på). Det är mysigt men jobbigt att dyka i så trånga gångar och jag känner mig ännu en gång rätt klumpig i min dykning, känns som jag slår i väggarna med stagen trots att jag håller i den o stöter i med fenorna då o då trots att jag gör så små fina modified flutters. Jag försöker verkligen tänka på tekniken så vattenströmmarna från fenorna går åt rätt håll, speciellt i denna trånga gång då det ligger som ett lager sand på botten. När jag ligger där o undrar när vi kommer ut ur denna gång så kommer jag på att "sjutton, vi ska ju tillbaka hela vägen oxå" o känner bara "pust". Har lite svårt att koppla av och njuta av dyket då det mesta av min energi går åt till att tänka på fenteknik och att inte stöta i väggarna o samtidigt hålla jämt tempo med grabbarna. Jag själv vill ju oxå lite längre in än vad jag varit tidigare här, man har ju hela tiden en liten nyfikenhet på vad som väntar runt nästa "hörn". Till sist kommer vi ut och dyker över ett litet stenrös där Hyllander precis ska börja göra ett jump, men då tecknar Micke att han vänder på gas, inte långt ifrån att jag skulle behövt vända på mitt gastryck. Jag hinner knappt pusta innan vi ska in i trånga gången igen...simma simma simma. Kommer på en bit in i trånga gången att jag alldeles strax måste byta t. bakpaketet och känner mig lite stressad över det, lessen grabbar om jag drog på lite där. Till sist kommer vi ut igen och jag passar på att byta t. bakpaket där det är lite större utrymme och medan Hyllander håller på att ta in ett jump. Denna gång går det mycket mycket bättre och vi är snart på väg igen.

Inget märkvärdigt händer på vägen ut, jag känner att jag slappnar av lite mer och kan titta runt lite mer nu när jag ligger först. Dekotiden tickar på och det känns lite ovant såhär utan instruktören med sig. Det här är ett planerat gruvdyk med deko, mitt allra första efter kursen och då känns det lite speciellt när det står 18min deko och 20TTS på datorn.

Snart ser vi ljuset i tunneln igen och jag är först ut. Simmar ut och lägger mig lite grundare för att dekotiden kanske kan ticka liite långsammare. Jag håller hela tiden koll på om Hyllander och Micke behöver hjälp av mig, men det löser allt så bra så jag känner mig lite överflödig o lite ivägen ibland t.o.m. Vi dyker upp och bort mot uppstigningslinan där jag plockar upp min syrgas först och så ligger jag o Micke och väntar på att Hyllander ska plocka ihop det sista och hänga på sin syrgas.

Vi gör en jättelugn och fin uppstigning. På 6m byter först Micke t sin syrgas, som vi verifierar förstås. Sen byter jag och ställer om datorn och 18min blir helt plötsligt 5min :o) härligt. Jag tecknar t. Micke att jag har 5min deko och han tecknar tillbaka att han oxå har 5min. Ligger där och njuter av att vattnet är varmt, solen skiner och att vi haft ett riktigt bra dyk. Ett dyk jag är utbildad för och det känns bra att göra såna ibland, även fast jag är rätt bekväm och tycker det är lika skönt att ligga på 10m i en gruva och slippa stage och deko.

Vi kommer upp, ytsimmar tillbaka och för att slippa gå upp med både stage och syrgas efter ett dekodyk hänger jag av mig flaskorna på vajern i vattnet och tänker "de här hämtar jag så fort jag tagit av mig dykprylarna". Jo tjena, tror du inte att vi allihop glömde bort det. Micke som var lite senare ur sind dräkt fick gå ner i vattnet o hämta upp dem allihop och sen körde vi langen går uppför trappan. Vi gör färdigt det sista, småpratar lite innan det till sist är dax att ge sig av hemåt. Nu är kl 16 och hela dagen har gått, men det har varit en väldigt trevlig dag. Tack grabbar, f-n va snygga vi måste sett ut i våra fina röd-svarta dräkter :oP

Parkamraters loggar:
Micke Tilja - A-gruvan
Micke Tilja - A-gruvan