Namn: Lösen:

Dyk nr: 346, Lillan, Arholma


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-07-23
MAXDJUP :
12,2 meter
DYKTID :
50 minuter
VATTENTEMP :
14 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
715 ggr

Dagens andra dyk skulle ske ganska direkt utanför Östersjö hamn, nästan vid själva Arholma. Lillan, en galeas från 1800-talet som blev rammad av S/S Hernösand 1862 och sjönk. Kaptenen ombord följde med och omkommen återfanns ca en månad senare vid ytan.

Ganska snabbt var vi ner i vattnet och följde linan ner mot vraket. Återigen låg ankaret perfekt på vraket (det lär i våra kretsar heta att DP var lysande på detta, men jag ltar snarare åt att det var Daniel som visste var det skulle i ;).

En ganska sönderslagen galeas som vi gjorde ganska snabbt - trots ganska många turer kors och tvärs. Sikten var betydligt sämre, men det fanns en del att titta på i alla fall. Såg en massa bråte, en sönderrostad verktygskista, rodret som låg en bit akter om vraket på håll, en rejäl abborre och en öring bland annat.

Inte det finaste vraket men helt klart värt att göra ett dyk på. Den här gången var DP och jag överens om att vi var färdiga efter ca 45 minuter. Sedan vi flyttat ut ankaret från vraket tog vi en lugn uppstigning, säkerhetsstopp och så bröt vi slutligen ytan då dykdatorn min visade 50 minuter.

Tack till Daniel för två trevliga dyk varav ett vrakdyk som jag gillade skarpt (Karin). Tack DP för idag!


EAN32
CNS 15% TOT 40%
Gen.djup: 8,6 m
Temp: 14 C
Sikt: ca 3-4 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: 2 kg
150 BAR -> 100 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 12,5 l/min

Parkamraters loggar:
Dennis Persson - Lillan, Arholma
Dennis Persson - Karin, Simpnäs