Namn: Lösen:

Dyk nr: 347, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-07-27
MAXDJUP :
17,2 meter
DYKTID :
75 minuter
VATTENTEMP :
13 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
709 ggr

Ut med SWE för ett kvällsdyk och sedan gemensam fika på Café Sjöstugan! Det var alltså Harm som gällde :-). Idag skulle DP i, liksom de från semestern återvändande CM, MH och PB! Så den innersta kretsen verkade samlas igen :)

Åkte först och snaggade mig och sedan förbi OT där Fester och McGyver redan var på plats och fyllde finluft. Ställde mig såklart så nära bakom Festers Penta det bara gick ;) och knallade in för fyllning jag med. På plats tjatade vi lite som vanligt men det går snabbt att fylla på OT ibland så det var ganska snart dags att bege sig ut till Lillsved. Vi tog vägen genom stan då det tydligen var rejäla köer på Essingeleden.

Trafiken flöt på bra och vi var framme i Lillsved ett par minuter innan de överenskomna 17.00. Blyfot var redan på plats (vad annars?), men vi saknade Lex Luthor.

Vi började plocka ihop grejorna och efter en stund kom ju även Lex. Alla var ju klara men väntade ute vid stranden på att han skulle komma ut även han. Vissa är ju mer stressade än andra så en del "syrliga kommentarer" kom även denna gång.

Jag hade med filmkameran för att testa lite, dels om min egentillverkade blyinstallation var lagom och dels för att se om/hur ljuset skulle räcka för den här enkla HD-kameran. Den hade ju bara sett manta på Maldiverna tidigare. DP planerade att gå ner i maskin och kika runt och vi snackade igenom lite hjälpmanövrar om han skulle bli siltblind eller om linan skulle gå av eller något därinne.

Till slut var alla på plats i vattnet och vi gick i U-läge vid stranden för att simma bort till linan i U-läge. DP och CM tog täten ut mot vraket, jag var trea och sist kom MH och PB. Sikten var verkligen usel idag - på sina håll kanske den översteg metern. Men varmt och gott var det i alla fall.

Framme vid vraket började DP direkt att lägga lina och bege sig ner i maskin. MH vaktade utanför dörren och vi andra låg "på rad" vid relingen och väntade. Jag filmade ett par sekvenser lite fram och tillbaka, men anade ganska snart att det var alldeles för dålig sikt för att det skulle bli något av det hela. De andras lampor blev alldeles för kraftiga för bilden så jag måste fundera lite på hur jag ska filma i ljuset från dessa lasersvärd. Provade själv att lysa upp det jag filmade men det verkade också bli alldeles för ljust då. Det tog en stund för DP nere i maskin, men sedan kom han ut igen. Vi tog då som vanligt babordssidan föröver och jag filmade några sekvenser till efter färden. Några av de andra gick ner och in genom kollisionshålet, men jag valde att hovra strax ovanför för filmning av diverse detaljer. Det var så dlig sikt att jag inte ens såg deras lampor nere i lastrummet när jag låg vid lastrumskanten!!!

Eventuellt var någon inne i backen också men jag fluffade mest runt och filmade.

Vi tog styrbordssidan akterut och de flesta var även inne i styrhytten en sväng. Efter det var vi mogna att gå hem igen så jag tog täten efter linan i sillmjölken. Återfärden blev lugn och fin. Samling vid startplatsen och sedan avfärd mot stranden. Kom fram där vi skulle och jag bröt ytan efter 75 minuter på datorn.

Ganska snabbt ihopplock och sedan fika/äta på Sjöstugan. Idag fick det bli ett räktorn med toast, ägg och majonäs. Mumma!!! PB och jag var var sist. Vi tog det lite lugnt medan de andra "stressade iväg". Tog norvägen hem och det var en ganska lång väntan vid Stenslätten innan färjan kom.

Mysigt dyk och sällskap, trots sillmjölken!!!

Filmkameran: Något för negativ (ska ta bort en av blyvikterna, alternativt halvera en av dem). Filmskvenserna inte mycket att ha - får se om jag sparar nåra klipp och väver ihop med andra klipp som kanske komma skall!


EAN32
CNS 25% TOT 25%
Gen.djup: 11,1 m
Temp: 13 C
Sikt: ca < 1 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: 2 kg
220 BAR -> 110 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 16,3 l/min

Parkamraters loggar:
Dennis Persson - Harm MS, Lilsved
Peter Brockman - M/S Harm