Namn: Lösen:

Dyk nr: 139, M/S Harm


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-05-07
MAXDJUP :
17,6 meter
DYKTID :
62 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
735 ggr

Plats, M/S Harm, Stockholm, Sverige

Dyk med parkamrat, Eric Thorén och Marcus Reyier

Väder: Solsken från en klarblå.
Vind: 0-1 m/s.
Bottentemp 1°
Sikt: 2-3 meter

Vaknade 06:20, långt innan klockan ens börjat fundera på att ringa. Lyckades efter ett besök på stället somna om igen vid 7-rycket. När så klockan ringde vid 8 släpade jag mig upp och till köket för att fixa lite frukost, blev fil och flingor, ett par mackor och en stor balja kaffe. Efter kaffet var jag tillräckligt vaken för att plocka ihop det sista och hämta bilen som snart var färdiglastad. Kl.09:10 åker jag mot Lillsved för att möta Eric och Marcus och för att testa den nyservade stagereggen innan Ålandsresan. Ringde på vägen ut till Magnus (som inte var kry nog för att dyka idag) för de lite vanliga tråkningarna ;-) När jag kommer fram möts jag av en näst intill helt stilla vik som badar i solsken, ljuvligt! Lastar ur dubbelpaketet och bär bort till bänken där jag överöstes med frågor om Harm av några ej sjunkna vrak, flåt (de kallade sig själva så när jag berättade att Harm byggdes -55). Snart dyker Marcus upp med fullastad pirra och strax efter även Eric. Vi ser två dykare med uv-skotrar som är på väg i. När dubbelpaketen och stageflaskorna är utburna flyttar vi bilarna från fikets parkering innan vi kittar upp.

När vi är klara ytsimmar vi till udden där jag försöker hjälpa Eric tända lampan, den vill inte men det vill Eric så det blir backup-lampa idag. vi går ner (möter där dykarna med uv-skotrarna som tydligen är på väg tbx), kollar så att alla är ok och följer sen linan mot Harm. Bitvis är sikten riktigt dålig, under halvmetern vilket kan bero på skotrarna? Väl framme på vraket är det 2-3 meters sikt. Från aktern följer vi babords sida och jag tar några vändor in i styrhytten, byssan mm medan Eric och Marcus väntar utanför. Dyker sen ner i lastrummet och följer det för ut, förbi kollisionshålet. Låter Marcus testa min lampa lite innan vi fortsätter mot "backen" där vi kikar in lite. när vi når fören så tecknar Eric att han börjar känna sig lite frusen så vi vänder innåt igen, nu på styrbords sida. Tar en kort titt på muggen innan vi dyker bort till aktern och linan. Följer linan innåt och sikten är inte bättre nu än på vägen ut. När vi kommer fram till Harm-skylten så rengör jag den lite och får samtidigt syn på en ål knappt metern lång, tecknade till Eric med lampan som svarade med att lysa på ålen. Trodde han var med på noterna när ålen stack iväg med mig efter, efter en stund upptäcker jag att jag saknar mina buddisar, jag väntar en stund utan resultat på att de ska dyka upp. Dykdatorn visar på 55 minuters dyktid och jag har följt djupkurvan på 4-5 meters djup och bör befinna mig alldeles utanför stranden, så när jag efter 60 minutrs dykning bryter ytan blir jag lite förvånad, Eric och Marcus är redan uppe på stranden och spanar efter mig som är ca: 30 meter utanför, det visar sig att jag i jakten på ålen följt åsen som går ut mot skäret ;-) Efter ett ok till E & M så dyker jag innåt, luften i stagen har sinat så jag byter till dubbelpaketet på väg tbx till stranden.

När jag kommer upp får jag veta att Eric aldrig sett ålen och att Marcus fått lite problem med ventilen till torrdräkten som läckte och långsamt fyllde dräkten. Eric hade lossat slangen och sen hade de tagit sig upp och undrat vart jag blivit av. Sorry guys!

Marcus har lite brådis och styr efter ombyte hemåt. Eric och jag tar det lugnt med en fika i solskenet innan vi också styr hemåt efter en härlig dykdag! Stagereggen funkade klockrent och jag sög ur all fulluft ur stagen under dyket, nu ska den fyllas med finluft inför Ålandsresan på torsdag... :-)

Luft i stagen var in/ut 185/10
Bly: 6 kg (v-vikt + 3)
Genomsnittsdjup: 10,2 m
SAC: 14,9

Parkamraters loggar:
Eric Thorén - Harm, Lillsved Värmdö
Marcus Reyier - Sv "Harm" Lillsved