Namn: Lösen:

Dyk nr: 355, Breviks brygga, Tyresö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-09-24
MAXDJUP :
23,4 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
465 ggr

Ut med SWE igen, fast nu var det osäkert om det skulle bli flera som dök förutom PB och jag. MH skulle kika förbi med lilla Elsa och MN kanske skulle komma och dyka med oss, annars skulle det bara bli "gamlingarna".

Svängde förbi OT och fyllde finluft, fick en P-bot (900:-) mellan 09:07:26 och 09:07:46!!! Förbannat! Drog sedan iväg ner till Brevik där jag var först på plats ett par minuter efter överenskomna 10:00.

Det dröjde inte länge innan PB svishade ner för backen och strax efter MH med den sanslöst asociala jycken Elsa. Aldrig sett på maken vilken tråkhund och inte hälsa eller något som sådana djur gör. Funderade på att slänga henne i plurret men enligt uppgift gillar hon inte vatten (heller) så jag avstod. Vi tjötade en stund och fick tiden att gå medan MH inväntade klockslaget då det var meningen att han skulle lösa ut sin hälft hos frissan. Under snacket kittade vi upp. MH var den som blev otålig först då han ville se oss hoppa i spat innan han åkte, så vi gjorde en sista kraftansträngning och plumsade i.

Planen var att vi skulle gå ut till båten och sedan leta rätt på MC'n som gäckat oss några gånger. PB ville göra en cirkelsökning så att vi skulle hitta andra "landmärken" för nästa gång(er). Sedan skulle vi köra runt och fluffa oss uppåt och tillbaka i lugn takt.

Sagt och gjort, vi gick ner och kom planenligt fram till båten. Sikten var god, kanske 5-8 meter lite beroende på var vi var. Därefter ledde oss PB rakt ut och efter en stund visade han vänster (norrut) och vi svängde av på ungefär 18-18,5 meter. Rak kurs och över ett stenröse och sedan var vi framme vid MC'n. Klockrent! Jag tecknade åt PB att jag hade vägen i huvudet så att vi kunde skippa cirkelsökningen. Han OKade det och vi vände i båge inåt mot land.

Det var här våra berättelser (och upplevelser) går något isär... ;-)

Jag hade känslan av att vi gick i en halvbåge (norr-väster-söder) tillbaks till väggen och väl där signalerade PB och undrade om jag ville gå norrut eller söderut. Jag föreslog söderut (vilket ju var åt det hållet vi skulle för att komma tillbaka till igångsplatsen). Vi gjorde så och gled sakta och fint fram på ca 12-14 meter. Efter en stund så tyckte jag att det började bli dags att ta oss sakta uppåt/hemåt så jag tecknade "hem" och PB OKade det. Då drar han iväg norrut i ganska (hög) god fart och ganska långt medan vi sakta gick grundare hela tiden. Jag "fångar en manet" och tar med den ill PB så att han ska få se och sedan släpper jag den så att den kan simma vidare. Efter ett bra tag stannar han upp och ser lite vilsen ut. Han tecknar att han ska ta en titt uppe vid ytan och gör så medan jag väntar nere på ca 3 meter. Han kommer ner igen och tecknar rakt motsatt kurs (söderut). Så vi pinnar på en stund och går sedan, efter 70 mins dyktid, upp där det "kan vara rätt".

Jo tjena! Vi har kommit upp på andra sidan udden (ca 150-200 meter) norr om "rätt" plats. Så det blir ett lååångt ytsim tillbaka, lyckligtvis i medvind...

Väl uppe så skrattar vi oss genom berättelserna. Den känsla jag hade därnere var nog ganska rätt. När vi tecknade "hem" så var vi nog ganska nära uppstigning på rätt plats, medan PB trodde att vi då var långt bortom bojen på höger sida (söderut). Därav den långa färden, hehe!

Nåja, ett långt och trevligt dyk fick vi och allt gick ju bra så någon större fara var det inte :-)

Satte igång grillen och plockade sedan av mig dräkt och underställ. Nu väntade grillat och mer "tjöt". Under lunchen gjorde oss MN sällskap. Han hade velat dyka men var alldeles för snorig för att ge sig ner. En liten nätt biltur på 6 mil bara för att morsa var ju trevligt!

EAN32
CNS 15% TOT 15%
Gen.djup: 8,8 m
Temp: 6 C
Sikt: ca 5-8 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
230 BAR -> 150 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 14,2 l/min

Parkamraters loggar:
Peter Brockman - Breviks brygga, Tyresö, Stockholm, Sverige
Peter Brockman - Breviks brygga, Tyresö, Stockholm, Sverige