Namn: Lösen:

Dyk nr: 384, Sala silvergruva, Christinasjön


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2011-11-20
MAXDJUP :
13,7 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
452 ggr

Ner: 10:59
EAN32 2x18, EAN32 1x80
Vikt: Lampa
Medel: 10,0 m

Vi började med att fylla ett dubbelpaket från bryggan och valde att ta med det andra ner till habitatet för att fylla på plats efter behov. Vi riggade ett dubbelpaket med en IKEA-kasse med liggunderlag som lyftsäck. Efter att ha häktat på ett viktbälte verkade det gå att sänka paketet. Samtidigt som jag gav paketet en knuff neråt klagade Marcus på lampproblem. Paketet sjönk och Johan med det. Paketet blev snabbt negativt och rätt omedelbart befann sig Johan på botten av Christinasjön. Jag kastade mig ner efter för att hålla Johan sällskap och i samband med detta hakade vi av Marcus på ytan.

Framme vid habitatet kunde vi konstatera att torsdagens lagning var framgångsrik. 150 bar (och några ispluggar senare) var habitatet fyllt till brädden. Vi hade också fått liggunderlag och tejp på plats för montering. Vi valde då att gå upp för att rapportera resultatet och hämta Marcus.

Efter ett minimalt ytintervall återgick vi till habitatet, den här gången med Marcus. Framme vid habitatet monterade Johan liggunderlagen medan Marcus filmade invändigt och utvändigt. Jag tog hand om dubbeltolvorna som var utrustade med vinge, platta och regg och började frakta ut dem längs mainslang. På väg upp visade sig att det var omöjligt att tömma paketet med inflatorn då viktbältet höll paketet stadigt upp och ner med manifolden neråt. Tyvärr nådde jag inte dumpventilen och då situationen blev allt mer ohållbar med ett allt mer positivt paket bad jag Johan att ta över. Johan tog tag i det för att konstatera samma sak som jag, det går inte att tömma med inflatorslangen och dumpventilen är plågsamt avlägsen. Då jag nu var medveten om problemet försökte jag hjälpa till genom att dumpa med dumpventilen istället. Tyvärr gick det lite för bra och jag lyckades skicka ner Johan till botten av Christinasjön för andra gången idag.
Vi valde nu att ta upp paketet längs med en av linorna på dekotrapetsen vilket gick avsevärt bättre. Uppe vid trapetsen kunde vi konstatera att ytan var fri från dykare och vi valde då att skjuta upp paketet till ytan. Paketet (fick vi höra senare) sköt iväg åt sidan och hamnade vid lamporna vid kanten av sjön. Till vår stora glädje hade molnet av våra utandningsbubblor dolt spektaklet för Tulle som stod som ytsupport.

Mission completed, nu finns det ett fungerande habitat.

http://www.youtube.com/watch?v=Np5qrMpvENo

Parkamraters loggar:
Marcus Sundberg - Sala Silvergruva, Christinasjön
Marcus Sundberg - Sala Silvergruva, Tunnrummet