Namn: Lösen:

Dyk nr: 381, Värdshusvraket


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2012-04-09
MAXDJUP :
16 meter
DYKTID :
44 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
321 ggr

SWE-dyk med PB - de andra hade annat för sig!

Vi hade bestämt att träffas 10:00 på plats så det blev lite sovmorgon! Gick upp vid kvart i åtta och käkade en god frukost (alla frukostar är goda). Lugn stund i tystnad då resten sov. Sedan gjorde jag en MH innan jag packade bilen och drog iväg. Stannade till på vägen för att fylla lite luft i däcken efter gårdagens däckbyte och inhandla lite dricka.

Kom fram ett par minuter efter 10:00 och PB var redan på plats. Han tråkade de andra i SWE genom att skicka ett litet mail med bild på dykplatsen i solljuset. Solen försvann dock bakom moln ju längre tiden gick.

Som gamla gubbar vi är så var det ingen stress. Vi tog det lugnt, kittade och tog på oss i maklig takt. Båda hade lite trötta ryggar, PB för att han dykt dagen innan och jag för att jag bytte en massa däck igår. Förberedelserna fortsatte under det vanliga och trevliga småpratet. Fick min utlovade kram från MH också - gulleponken!!!

Planen för dagen var ett eller två dyk, med korvgrillning emellan. PB hade tagit med allt utom korv och bröd, vilket hade blivit min lott. Vi kom snabbt överens om att inte bestämma om ett andra dyk förrän i samband med korvgrillningen. PB hade bara ca 75 BAR kvar i flarrorna men en stage med sig så det var tveksamt.

Väl klara plumsade vi i, nåja vi stapplade väl snarare i :-). Bara ett dyk utan särskild plan skulle det bli. Gick ganska snabbt ner till linan.

Kass sikt idag! Men ganska ljust - till en början. Så fort vi passerade 6 meters gränsen så blev det snabbt becksvart och fortsatt dålig sikt. I bästa fall och med en stor portion vilja kunde man nog säga att det var en god dryg meters sikt. Vi tog det lugnt ut efter linan och kom snart fram till vraket.

Tog först en sväng akterut utefter sidan (styrbordssidan) och rundade aktern för att köra hala babordssidan i mellanvatten (mellan botten och relingen). Rundade stäven och sedan upp mot reling och däck. Följde relingen akterut och rundade styrhytten. Letade runt lite överallt men utan att gå in i själva vraket. Kikade här och där medan vi sakta tog oss förut. Så småningom kom vi fram till dammsugaren som ligger precis i fören. PB signalerade kramp ett par gånger och jag började bli lite kall så efter en stund var vi bra överens om att det var dags att bege sig hemåt.

Tillbaka till linan och följa den mot land. PB försökte provsitta en tygstol utefter vägen, men det gick väl sådär...

Kollade in lite allt möjligt under säkerhetsstoppet och sedan bryggstolparna för att sedan tummade dyket. Mot slutet hade jag fått rätt ont i magen (MH-behov) så det gick ganska snabbt att få av sig grejorna, låna en rulle papper av PB och knata in i buskaget för att göra en MH till! Helt ny människa efteråt!!!

Grillen kom fram och efter lite mekande fick vi till och med fyr på den. Korven, bröden och tillbehör smögs fram och sedan mumsade vi på! Gottgott! PB bjöd på kaffe efteråt och vi satt, som de uvar vi är, på parkbänken och drack java och ljög. Det är trevligt att dyka och det är trevligt att snacka med kompisar.

Tiden ramlade på och det blev dags att plocka färdigt det sista och bege sig!

Tack för idag PB - ses snart igen! Kanske får vi med ungdomarna då...


EAN32
CNS 15% TOT 15%
Gen.djup: 10,9 m
Temp: 3 C
Sikt: 1 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
140 BAR -> 90 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 12,8 l/min

Parkamraters loggar:
Peter Brockman - Värdshusvraket