Namn: Lösen:

Dyk nr: 224, Eldaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2012-08-11
MAXDJUP :
30,9 meter
DYKTID :
46 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
12 meter
VISAD :
530 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

För tre år sedan var vi här ute på Eldaren när jag fullbordade mitt öronhaveri som har lett till nästan 2 års uppehåll från dykningen.

Nu var det äntligen dags att åter besöka Eldaren - ett av det absolut trevligaste vraken att dyka på kring c:a 30 meters djup i våra vatten kring Stockholm.

Egentligen skulle vi hit ut igår men några bekymmer gjorde att vi inte kunde fullborda våra planer. Då vädret idag var helt kanon även ute på havet klagade ingen på att vi åkte ut hit idag. Vinden var obetydlig och i princip stilla, några dyningar på vägen ut och under dagen stillade sig havet.

Eftersom vi fick lite manfall för denna weekend fick jag den stora förmånen att dyka med Rick och Daniel när Jakob var med som fartygsvakt.

Första dyket gick vi ner efter linan och landade på aktern med scootrarna och gjorde fast dessa. Sikten var c:a 10 meter och rätt mycket ytljus nådde igenom algtjockan. Penetrerade akterbygget och besökte rummen båda sidor vilket inte är alltför spännande.

Åter på aktern tog vi scootrarna och drog föröver, jag och danne drog igenom scangången emedan Rick tog utsidan. Vi fortsatte vidare baköver. Jag stannade till lite och orienterade mig och allmänt kände efter lite när jag hörde ett högt "DONK"-ljud. - gashäng är aldrig bra...Det såg riktigt roligt ut när Rick var tvungen att göra resan kort för ett tag.

Vi fäste skotrarna vid fören och gick in i det lilla bygget som är trevligare och mer spännande tycker jag än det akter-till. Man simmar bland feta vred och rattar samt några roliga rum till vänster när man kommer ner.
Uppe igen och tog scootrarna akteröver igen för att bege sig mot uppstigningen. Det var då vi såg det även om jag tidigare hört något i samma rättning – nämligen att Eldaren håller på att rasa samman.

Det finns nu ett stort stycke ur skrovsidan som har fallit ihop och det finns stora sprickor här och var. Det har öppnat sig ett stort utrymme och man ser rätt ner under däck. Tre stycken konstruktioner med balkar har gett sig och däcket har på vissa ställen rasat samman. Vi låg och iakttog de tidens tand och säkert dykare har hjälpt till att åstadskomma. Det såg lite trist ut men vad kan man begära, klart vraket går sönder med tiden.

EDIT 2012-08-12:
Hittat ett klipp från Maj 2012 som Magnus Christenssons har lagt upp. Klicka på youtube länken nedan och hoppa fram till 1:52 så ser ni det som är beskrivet ovan
https://www.youtube.com/watch?v=PpqlNjUcpCY
SLUT EDIT

Vi påbörjade efter några minuter uppstigningen, 5 minuter innan planerat, det gick fint upp till ungefär nio meter, kanske en aning sakta men uppåt gick vi. På c:a 10 meter började smeten att uppenbara sig och sikten försämrades snabbt. Man var tvungen att ligga nära linan för att inte riskera tappa den ut sikte. Stoppen kanske inte var så värst distinkta och vi gick efter ett par korta stunder upp till 6 meter där vi decade av det som behövdes decas av - var man efter sin förmåga. Jag gjorde ett taskigt gasbyte - pojkarna bytte inte alls någon gas under hela dyket - inte ens en djupbail.

Ett bra dyk överlag – vi fick gjort mycket och vi hann se skadan i uppbrottet för några ögonblick. Uppstigningen var sisådär från min sidan men skyllde på vandrande lina. Tryggt med Daniel och Rick som buddys under dyket.
Uppe i båten igen gick vi igenom dyket och njöt av en strålande sol och ett lugnt Östersjön. Dagar som dessa får man lite ”betalt tillbaka” för sista årets alla fuldyk .