Namn: Lösen:

Dyk nr: 767, Nedansjöfabriken, Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2012-08-13
MAXDJUP :
12,0 meter
DYKTID :
71 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
3-4 meter
VISAD :
598 ggr

Tidernas sämsta guidning.
Tydligt tecken på att det dyks för lite i Nedansjö nuförtiden.
Det roliga i historien var att jag hittade ett stort emblem som rostig sitter på en bit av den fällda skorstenen som jag aldrig stött på förut. Den syns tydligt på bilderna från när de rev skorstenen: http://nedansjo.bluepix.se/bilder/Skorstenen/index.html

Men, för att ta det från början. Hoppade i vid bron, gled förbi sedelautomaten, ingången till tunneln och den blå bilen.
Missade första 90-graders svängen eftersom jag höll span på en gädda bland stockarna och blev lite konfunderad när plötsligt knausttrappan dök upp alldeles vid min sida. Tog en tur över klinkergolvet, in i turbinrummet och upp till tunnenlns utlopp. Ett fiskstim kom ut och hälsade på oss.
Tillbaka förbi turbintunnlarna och ut tillbaka till klinkern. Ett par rejäla aborrar kikade nyfiket på oss.
Simmade över tegelhögarna bort till rännan och under den. Sjönk ner på utsidan och simmade försiktigt mot den relativt svaga strömmen upp till den röda bilden. Uppför den gamla fisktrappan.
Åkte lite flumride i rännan (var dock inte mycket till tryck) och vidare längs muren.
När denna tar slut var tanken att göra en 90-gradare och komma till fabriken. Detta missades tydligen och när jag kommer upp på andra sidan utloppet känner jag inte igen mig. Chansar på att vi inte kommit fram till fabriken än och simmar därför med strömmen nedåt. Inser efter ett tag att detta inte stämmer. Känner inte alls igen mig. När jag kommer fram till en markerad sänkning av marken förstår jag att vi är för långt nedströms. Vi är i den gamla ån som rinner ut under broarna. Tar en lov runt och tar oss uppåt och hittar snart på delar av den rivna skorstenen, bla den här delen med emblemet på. Fortsätter upp till skorstenens fot och därefter tar vi en kortsväng vid fabriken.

Avslutar med att leta gäddor vid uppstigsplatsen men hittar bara en liten på 2 dm.