Namn: Lösen:

Dyk nr: 287, Oite, Truk Lagoon (Mikronesien)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2012-12-01
MAXDJUP :
63,1 meter
DYKTID :
85 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
35 meter
VISAD :
366 ggr

2x80cf Tx 18/23, 80cf EAN50
Avg 54,9, Bottentid 24 min
25min@55m dekoplan

Lång båttur för att komma till den japanska jagaren Oite. Hon ligger väldigt långt ifrån alla andra vrak och det tog någonstans 1-1,5h att ta sig dit. Vraket träffades av en torped och sprängdes mitt itu med många hundra döda eftersom som hon hade överlevande från ett annat örlogsfartyg ombord. Dykplatsen skall vara känd för bra sikt och haj, så förväntningarna var höga.

Vädret var perfekt med klar himmel och strålande sol. Redan i ytan såg man att det skulle bli riktigt bra sikt. Från 30 meters djup började skuggan ta form och när vi kom djupare tornade helt vraket upp sig. Smal och slank som en jagare är. Vi kom ned på aktern och det fanns både minräls och ett rack med sjunkbomber. Vi simmade föröver och passerade en mäktig kanon uppepå en liten påbyggnad. Passerade två par dävertar och kom sedan fram till brottet. Förskeppet låg med 120 graders vinkel ut mot styrbord. Strömt mellan vrakdelarna. In i fören fanns massor med kvarlevor. Ben och skallar. Vi fortsatte längs med botten föröver och gick över till bortre sidan via ett hål precis framme vid stäven. Hittade lite fint porslin som jag borstade av och ställde upp.

När vi hade vänt och var tillbaka på väg över vraket mot brottet igen kom en fet svartfenad revhaj. Den simmade flera gånger fram och tillbaka framför oss. Det var verkligen toppen på moset på ett helt jävla magiskt dyk. Oite var det i särklass bästa dyket sett till helhetsupplevelsen. Djupet, få koraller, sikten och haj samt vraket. Det fanns ett par riktigt schyssta maskinrum vi rivit av, men sett till helheten vinner Oite lätt. Förkyld som jag är, passade jag på andradyket under dagen... jag sov istället.

Parkamraters loggar:
Jonas Erikson - HIJMS Oite, Truk Lagoon, Mikronesien