Namn: Lösen:

Dyk nr: 409, Svartfotsvraket, Djuröbron, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2013-02-02
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
-1 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
375 ggr

Dags för SWE att äntligen göra årets första isdyk!!! Svartfotsvraket var inbokat som Chainsaw massacre och fyra personer anmälde sig (MN, MR, PB och jag). Vet inte vad det är för fel på de andra pojkarna, febriga och snuviga och jag vet inte vad...

I sista stund (kvällen innan) gav ytterligare en upp (PB) med krasslig och vek kropp, så kvar och alerta var endast vi tre - MN, MR och jag. De riktiga männen i det här sällskapet (trodde jag ju, det skulle visa sig bli lite si och så med den saken - mer om det senare...).

Drog iväg med nytvättade bilen lastad med dyksaker och motorsåg. Solen sken fantastiskt fint och det var ca -9-11 grader i Gurresta. Lite lustigt vid Rotebro, där det bliv lite disigt/dimmigt och solen skapade en smal regnbåge som var lite cool att kika på medan jag åkte. Annars var lampan rätt i nyllet mest hela tiden!

Vi möttes upp kring 10 på lördagförmiddagen. Jag kom fram strax efter och då var MR redan på plats. Vi språkade lite om isens tjocklek och testade lite försiktigt. Den verkade vara tjock och fin! MR funderade på om vi skulle ta oss till Stavsnäs Vinterhamn istället där han varit och rekat innan. Tunn is och "isbrytarläge" där.

Strax efter kom MN och efter kort överläggning bestämde vi så att stanna kvar här, såga upp en rekorderlig vak och plumsa i. Vi tog på oss torrisarna och jag tog fram motorsågen och traskade ut på isen, tätt följd av både MN och MR. Vi dividerade lite om vart själva vraket var, men kom ganska snabbt fram till ett lämpligt ställe för vaken.

Drog igång Bettan och började såga! Isen var någonstans mellan 15 och 20 centimeter tjock så det tog sin lilla stund. Vi turades om allihopa då man ju blir ganska svettig av sådant kroppsarbete. MR försvinner iväg för att hämta lite sly för att markera vaken (för eventuella gång- eller skridskotrafikanter) medan MN och jag sågar vidare.

Efter en stund har vi fått till en finfin vak och jag stänger av Bettan. Det är då allt går lite galet...

MR tar sågen och börjar snitta lite i isen runt om vraken. Han och MN börjar pula ner sly i snitten och de försöker banne mig bygga en berså runt vaken!!! :-O. Lite fjollvarning på de båda då... "Fint med sly i cirkel runt vaken"!!! Herre jösses!!!! Jag tar snabbt Bettan och springer i skydd uppe vid bilen och undrar vad som farit i dem båda... De står därnere och verkar beundra sin "fina berså" medan jag muttrar lite och låtsas som ingenting...

Nåja, de kommer upp efter en stund så det börjar bli dags att haka på sig grejorna och ramla ner för att plumsa i. Jag har inte hämtat mig efter chocken och kommer långt före de andra. Parkerar nere vid vaken och inväntar dem där. Men det tar bara några minuter så är de nere de med.

Ganska snabbt plumsar vi i, först MN och jag och sedan efter en check viftar vi till MR som plumsar i han med. Jag tar reelen och vi linar oss ner till trätunnan som jag virar runt och så beger vi oss till vraket (hm, vraket ligger betydligt längre bort än vi trott då vi sågat vak).

Vi drar iväg och jag fäster reelen på vraket innan vi fluffar runt på, i och under vraket en stund. Jag simmar på, MR filmar på och MN fotar på.

Några varv hit och dit och sedan efter ca 25 minuter tycker vi att vi sett färdigt. Jag hakar loss linrullen och vevar mig tillbaka till tunnan. MR före och MN strax bakom mig. Lossar linan vid tunnan och vevar in en bit till så att reelen hänger på 5 meter medan vi gör vårt säkerhetsstopp. Sedan går vi upp mot vaken. Jag kör en "promenad på/under isen" medan MR filmar, sedan är det dag att gå upp...

Jag signalerar åt MR att han ska gå upp först, för att vi ska vara två i vattnet som går upp samtidigt och sist (undvika att ha en ensam dykare kvar i vattnet). MR går upp i vaken amen stannar där. Jag gestikulerar att han ska upp på isen men inte han inte!!! Skickar dit MN så jag blir ensam under ytan trots allt. Inte fasen går han upp ur vaken han heller, vad de håller på!!! Flera minuter går... Sedan ser jag MN försöka ta sig upp medan MR tar tag i hans ben för att hjälpa till och se där nu kom han upp!!! Då passar jag på att gå upp i vaken jag med. "Vi kommer inte upp ur vaken" får jag höra då! Men vaf... MN som nu är uppe på isen hakar av sig sitt paket och "lyfter" upp MR ur vattnet. En annan (gammal och skröplig) häver sig upp som man ska - utan hjälp... Fjollvarning nr 2 på de där båda ;-)

Alla är i alla fall ur vattnet och vi tar oss upp mot bilarna. MR och jag med paketen på, medan MN lämnade sitt paket kvar på isen. Upp för att hämta pirran. Han hinner knappt komma ner till paketet vid vaken innan MR springer efter. Jag kikar neråt och undrar vad som är på gång. Minsann, står de inte där nere och "piffar till" sin lilla berså igen...

Efter en stund kommer de upp och vi plockar ihop och drar iväg. MR hade bråttom (något attt göra med något kontrakt, jag vet inte) medan MN och jag kommer fram till att det är ett utmärkt tillfälle att ta sig till OT för att fylla finluft på vägen hem.

Vi cruisar dit i maklig takt och fyller (vilket tar en stund då bankarna var tomma, ordinarie kompressorn är på service och det bara fanns en liten svag rackare igång). Vi hinner fika lite i väntan, men sedan finns det till slut inget kvar att skylla på så vi beger oss hemåt.

Nä, grabbar - ni får ta och skärpa er lite!!! Bortsett från det var det ett kanondyk i vackert väder och kanonsällskap! Tack för det pojkar.


EAN32
CNS 15% TOT 15%
Temp: -1 C
Sikt: 4-6 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
110 BAR -> 70 BAR (2 x 12l, 232BAR)
SAC: 13,6 l/min

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Svartfotsvraket" Stavsnäs