Namn: Lösen:

Dyk nr: 11, S/y Ellen Kofotsgrundet - Ingarö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Anne Jönsson  
DATUM :
2001-12-30
MAXDJUP :
14 meter
DYKTID :
27 minuter

Efter en kvälls motorgång och en natts sömn var det dags för första dyket på denna resa som skulle innehålla totalt 5 dyk.
Kofotsgrundet ligger strax utanför Björkvik på Ingarö. Ett naturdyk med bra undervattensliv sas det. Peter ( som var dykledare under hela resan) rekomenderade nedstigning längs ankarlinan. Det annamade vi och det funkade kanonbra. Väl nere konstaterar vi att det inte var så mycket liv att tala om förutom lite växtlighet och sånt. Inte en firre såg vi, men det gjorde detsamma egentligen. Det var ett bra starup-dyk tycker i alla fall jag.
Vi lyckades inte navigera oss tillbaka till ankarlinan, men uppstigningen gick bra i alla fall och vi kom upp bra nära den plats vi tänkt oss. Nöjd kort och gott.

När vi kommit upp och satt och käkade, fick vi höra att en av killarna fått luftstopp på 15 meter. Hans parkamrat var för långt bort för att han skulle kunna ta dennes octopussy, så det blev kontrollerad simmad nöduppstigning för honom. Det gick bra, men han var lite skakig och avstod från all dykning under resten av resan. Måste erkänna att jag tyckte lite synd om honom, men både han och hans parkamrat har nog lärt sej vikten av att hålla sej nära varandra.