Namn: Lösen:

Dyk nr: 420, Filippinerna, Malapascua, Monad Shoal


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jee-Ann (JN)  
DATUM :
2013-10-16
MAXDJUP :
30 meter
DYKTID :
49 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
273 ggr

Första dyket på resan till Filippinerna. Resan som skulle ge fem dykdagar i Malapascua och sedan förflyttning till Dauin där det skulle bli ytterligare sex dykdagar.

Efter en lååång resa, det blir ca 28 timmar dörr-till-dörr, landade jag på Cebus flygplats, Mactan. Bara cirka två timmar efter ett jordskalv på 7,2 just där. Lite skador på flygplatsen, men det var enda spåren jag sett.

Efter en tidig kväll eftersom jag inte längre sover så bra på lygplan - annat var det förr och sedan upp 04:00 för dyk!!!

Dykningen skulle ske oavkortat med Sea Explorers, ägt av en tyskschweizare och med lokalisering på flera ställen; Malapascua, Dauin, Alona Beach och Cabilao.

Ut med båt (stor banka) till Monad Shoal för att dyka och se rävhajar (Alopias vulpinus). Utrustad med min egen utrustning sånär som på en BCD som jag hyrde då min inte fick följa med på grund av vikt) och med kameran monterad med vidvinkel och domeport klev jag ner i vattnet kl 05:42. Dagsljuset hade precis börjat komma, men när vi klev i båten var det svart ute med undantag från de många blixtarna som lyste upp himlen på ett vackert sätt.

Ner i vattnet med diveguiden JN och ner till platån som var förberedd med lina och betongfundament så att folk ska hålla sig på rät ställe.

Efter en kort stund kom det en, två och tre treshers (rävhajar). Fotade och videofilmade dessa vackra och fantastiska varelser. Inställt på ISO400 och med 50/8 inser jag att jag skulle behöva gå upp till ISO640 nästa gång men jag låter den här setupen vara för det här dyket - lättare att se i datorn för en skumögd gamling som jag...

De cirklar runt och låter sig bli rengjorda av rensarfiskar, men de kommer inte så nära - hade nog helst haft en ljuskänslig 35:a, men nu får 17mm duga i alla fall.

Tiden rinner iväg när man har kul, så efter ca 30 min är det dags att vända om och glida tillbaka till båten. Bra första dyk!

EAN31
CNS % TOT %
Temp: 29 C
Sikt: 15 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 6 kg
200 BAR -> 20 BAR (12l, 200BAR)
SAC: 14,7 l/min