Namn: Lösen:

Dyk nr: 432, Filippinerna, Malapascua, Monad Shoal


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jee-Ann (JN)  
DATUM :
2013-10-20
MAXDJUP :
30,2 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
266 ggr

Sista dyket i Malapascua - hann ju med ett tidigt morgondyk innan transfern till Dauin! :))

Fick dyket tidigarelagt så att avgång kunde bli 4.45 istället för inplanerade 5:30, så att jag inte skull missa avgången till Dauin - trevligt av dem!

Ut till Monad Shoal för sista gången alltså - har inte missat ett enda tidigt morgondyk, så trevligt är det!!! Den här gången hoppades jag på samma tur som igår, men den här gången med fungerande kamera...

Lite strömt men nere på botten gick det smidigt att ta sig till kanten och sean ner. Ingen haj i sikte på vägen ner. Stannade nere på 30 meter och väntade. Det tog nog en 10-15 minuter innan vi såg en högt uppe, som en skugga mot ytan. Sedan en väntestund till...

Men sedan dök (!) en upp igen något till vänster men ganska nära revet. JN och jag smög oss dit och där fick jag hänga vid en korallformation och kika upp med huvudet. Tyvärr blev det fotograferande neråt så det blev ganska underexponerat när jag såg bilderna i efterhand. Men ganska nära var den raringen - härligt.

Man kan ju stanna hur länge som helst för att se dessa raringar, men jag bestämde mig efter knappt 30 minuter att det var dags. Eftersom jag visste att det var strömt ville jag dessutom ha rejält med luft kvar, blir ju extra kämpigt med kamerapaketet att kämpa emot strömmen. Så jag tecknade till JN och vi seglade uppför kanten och tillbaka mot linan. Inte strömt alls förrän vi kom på linan och då gör det ju inget. Lugn uppstigning och uppe i bankan igen med mer än 70BAR kvar.

Ihopplock och påtagning av flipflops som JN fixade - urk, jag hatar flipflops. Sedan frukost och iväg.

Resan till Dauin tog sina modiga 10 timmar (båt till Maya, bil genom Cebu och ner till hamnen för färja över till Negros på Cebus södra udde och till slut en bilfärd till mot Pura Vida i Dauin). Händer ju alltid spännande saker när man reser så där...

PÅ vägen till Malapascua i tisdags mötte vi en gammal sliten filippinare som hade rökt på och vinglade mitt på vägen. Nu mötte vi en spritt språngande näck indonesiska mitt på gatan i någon stad före Cebu!!! Där gick hon till synes helt oberörd!!! Så det kan bli.

Inne i Cebu gjorde vi ett stopp så att jag kunde köpa ett par nya dojor och sedan vidare mot färjan. Sedan, ungefär mit emellan Cebu och färjelägret åkte vi igenom den delen av ön Cebu som drabbats hårdast av jordbävningen. Rasmassor vid vägen och bortspolade hus av tsunamin som kommit (trots att ingen rapporterat det). Det var mitt över från Bohol sett där epicentrum hade varit. Föraren berättade då att det varit ett efterskalv inatt vid tvåtiden på ca 4 och som hade märkts av inne i Cebu.


EAN32
CNS % TOT %
Temp: 29 C
Sikt: 10 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 6 kg
190 BAR -> 70 BAR (15l, 200BAR)
SAC: 14,2 l/min