Namn: Lösen:

Dyk nr: 445, Filippinerna, Dauin, Bonets Corner


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jan Jan  
DATUM :
2013-10-26
MAXDJUP :
15,9 meter
DYKTID :
63 minuter
VATTENTEMP :
29 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
317 ggr

Sista dykdagen och sista dyket :(

Planen var att åka tillbaka till Bonets Corner och se om vi inte kunde hitta några bläckfiskar!

U med lilla speedbåten kl 09:00, bara Jan Jan och jag. Plumsa i och börja leta. Jag hade fått instruktioner av Jan Jan att hålla mig bakom honom så att han kunde närma sig någon bläckis utan att den blev rädd och kröp ner i sin håla igen. Så jag följde hans råd och kikade runt lite medan vi förflyttade oss sakta över sandbotten, bland alla garden eels.

Efter en stund spottade han en wonderpus och tog sig framåt sakta. Han körde ner sin "stick" i sanden under bläckisen och fick upp den ur hålan. Jag tog mig fram och både fotade och filmade lite.

Några snake eels utefter vägen och... VÄNTA lite, är det inte en mikroskopisk räka på en av dem? Krypa närmare och javisst! En liten liten cleanershrimp som knallar omkring på nosen. Den måste ha varit ungefär 5 mm liten. Fram med kameran och fota - sådärja!

Sedan tog vi oss vidare. Nu var det min tur att spotta en, och jag löste det hela på samma sätt utan Jan Jans hjälp. En liten wonderpusbebis var det! :). Filmade och fotade den här med.

Några pipefish (svartbruna och gula)utefter vägen och sedan tillbaka till det grundare partiet. Där stötte vi på den första bläckisen igen! :) Hello again dear!

Efter dryga timmen tyckte vi att vi var färdiga så då gled vi upp i båten igen. Bra sista dyk, men lite tråkigt att det är slut alla redan. Tjugsex dyk med Sea Explorers blev det, uppdelat på 13 i Malapascua och 13 i Dauin (varav tre i Oslob och Sumilan Island).

Sammanfattningsvis är mina intryck av dykningen:
Bättre dykning i Malapascua än i Dauin, fanns nästan lika mycket smått i Malapascua men i längden lite trevligare att leta smått i revet, bland korallerna än i bara sanden.
Inte alls så bra muckdiving som jag trott - långt ifrån Lembeh. Framför allt saknade jag "de många olika nakensnäckorna". Kanske fick jag se ca 3-4 för mig nya arter.
Vad gäller mina uppsatta mål på vad jag ville se så fick jag träff på 2 av 4 (såg rävhaj och blåringad bläckfisk, men såg inte riktig hairy frogfish och harlequin shrimp.

Sammanfattningsvis om boendet:
Ocean Vida (Malapascua) var överlägset Pura Vida (Dauin) med massor. Trevligare atmosfär, mer serviceminded personal och billigare mat och allt. Pura Vida tror jag inte att jag skulle vilja återvända till, däremot Ocean Vida.
Rummet/bungalowen var något finare på Pura Vida än på Ocean Vida.
Internet sög verkligen på Pura Vida


EAN32
CNS % TOT %
Temp: 29 C
Sikt: 15-20 m
Dräkt: 3mm våtdräkt
Bly: 6 kg
200 BAR -> 80 BAR (12l, 200BAR)
SAC: 11,6 l/min