Namn: Lösen:

Dyk nr: 267, Långban


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2013-11-24
MAXDJUP :
35,7 meter
DYKTID :
88 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
134 ggr

Andra dyket under denna helg blev på söndag förmiddag och lite spänd och fundersam över gårdagens lilla insident gjorde vi oss klara tidigt på morgonen.

Frosten och kylan hade verkligen tagit tag i de värmlänska vidderna denna november helg i vinterns ingångstid. Det fanns ingen snö men tydlig frost hela dagen och minusgrader i luften. Detta är egentligen de första gångerna jag dykt ordentligt när det är minusgrader. Man fick verkligen vara om sig och kring sig kring hur man fyller grejerna och använder reggarna. Lite besvärligt alltså kliva i vattnet, jag fick lite halvt häng på vinginflatorn men det löste sig efter den "tinat upp" i det 5 gradiga vattnet.

Inte ofta man går i vattnet på vintern och "värmer sig" :)

Själva morgonen var lugn och fin. Vi steg upp i arbetartid klockan 7.00 och började så smått röra på sig från den fina skolan där vi övernattar. Det är en av de stora fördelarna i Långbans gruvby att närheten till logistället gör det enkelt med hela logistiken. Sen det ödsliga läget är så påtagligt när man kör emellan och befinner sig i byn, ibland undrar man vad i hela världen gör folk som bor i byar...

Vi hade som plan under dyket att gå hela vägen till nya laven men det kändes ganska långt och jag förvarnade rick om att jag eventuellt vill nöja mig med första växeln, det var nog långt och nivåhoppet i Lokaschaktet var för mig "enough" skill-stepup för att dyket skulle ta till en nivå som är när det jag känner som inom bekvämlighetsgränsen. Det kändes dock fint vända dyket efter växeln trots att det var cool med gas. Vi hade under detta dyk våra feta D18 med fin OT-fylld Nitrox 28a.

Efter vändningen gick vi tillbaka till Lokan och hoppade tillbaka upp på 20 meters platån och simmade tillbaka ut i storgruvan. Alldeles där jag fick hål på handsken igår flashade Rick med lampan och ville jag skulle komma och se något, han visade mig en sluttning ner åt vänster till om man går emot Lokan, det var en djup brant sluttning och långt där nere, kanske på 30-35 meter såg man en riktigt cool lång stege som var lite trasig upptill men annars väldigt intakt,
Egentligen alldeles till där linan till Psykadeliska börjar.

Efter detta fortsatte vi tillbaka emot Kollegiegruvan där alla våra dyk börjar. Under vägen tillbaka tänkte jag på gårdagen och insåg hur långt det ändå är att simma tillbaka om man har bråttom.
Men denna gång gick det riktigt fint, också restriktionen ner efter stegen som gick med väldigt fart igår.

Väl tillbaka i kollegie gick vi som planerat in under den andra delen av det stora rummet vid 25-27 meter. Det innebar ett litet jump och vidare in under där var platformen är snickrad och ut på andra sidan, man kunde faktiskt "ana" ytljus men rummet på de djupet är så pass stort att många delar ej har fritt uppåt.

Det var mycket större här än jag trodde. Vi gjorde ett andra jump också och in i en ort och ett till litet brytrum där det fanns en ny mainline som slutat på en järnpinne, där Rick tog fram en tredje spool och vi drog en egen lina in i det rummet, riktigt coolt faktiskt.

Tillbaka, samla upp alla spools och sedan uppstigning upp till 6 meter där vi lastade på oss syret. Jag var nöjd över att vara nästan klar och eftersom vi gjort så långt tid på 20 meter trodde jag inte alls vi hade något deco, svårt egentligen med sådan här dykning UTAN dator...det borde jag skaffa. Vi hade iofs uträknat deco men eftersom det var så många multilevels så körd vi efter Rickens Ostc.

Rick visade därför på 5 minuters deco och höll upp sin syrgas reg och ville ha validering och jag stönade för mig själv och uppträtte väldigt lojt eftersom jag trodde det var bara poppa upp...snark vad less jag blev och jag var verkligen nödig... jag MÅSTE fixa iordning ventilen och börja använda den på riktigt nu. Detta är ju en stor stressfaktor på sådana här dyk.

Vi gjorde klart deco i sakta mak och sen fick jag lov att gå upp men tog de easy upp till ytan eftersom vi hade gjort ett riktigt långt dyk och även om det kanske inte var Trimix och inte heller så fasligt djupt så ville jag inte ta några risker fastän jag hur nödig som helst.

Klart och fint sedan efter vi kom upp. Allt frös till is och vi hade lite småprobbs när vi skulle packa ihop alla prylar men det gick bra, sedan var det bara att vänta på Peter och Danne som gjorde ett lååååångt dyk väldigt djupt.

Packade sedan ihop grejerna och började färden emot Stockholm och Siljafärjan!

Vilket grymt schysst helg med djupdykarkillarna - alltid stabilt och tryggt och dyka med sina kompisar man känner sen många år. Favorit alltså.
Hoppas dom kommer till Haveri snart så får dom dyka i siltens tecken!


D18 - EAN28
7 liter - Syre

Deco
6 meter - 5 minuter