Namn: Lösen:

Dyk nr: 448, M/S Trassel, Rindö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2013-11-30
MAXDJUP :
8,8 meter
DYKTID :
49 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
403 ggr

Lördagsdopp! :-) Inte enligt sadistens (läkarens) ordination p g a öron- och hörselgångsinflammation - men vad vet de???

MR och jag hade bestämt Trassel och 10:00 så jag slutade tryna vid halv åtta och klev upp ganska pigg. Kikade ut och tyckte det var rät dimmigt och såg lite kallt ut... Från början var det meningen att MH skulle med, men stackarn hade hittat en kråka i kranen och då kan man tydligen inte dyka... ;-)

Rasslade ner i köket lite tyst eftersom dottern och tre kompisar sov i vardagsrummet. Tittade på termometern, som visade -10 - jahapp! Lite kallt blir det nog idag. SMSade MR (för att kolla om han var vaken) och fick snart svar.

Efter frulle och ett porslinsbesök så packade jag bilen och drog iväg. Stannade till på macken, tankade och inhandlade lite dricka och en dubbel espresso. Sedan iväg igen.

Kom fram till färjelägret i Vaxholm ca 5 minuter efter färjans avgång så det blev att vänta in 10-färjan. Meddelade mig med MR så att han skulle vet att jag skulle bli några minuter sen. Han var redan på plats (hade kommit precis till hal tio-färjan han)...

Soligt och fint väder idag. I Vaxholm var det -1 -- 0 grader och fjärden låg, om inte blank, så ganska stilla! :-)

Färjan kom och jag gasade ombord. Noterade vid ankomsten på Rindö att det antingen var en gröngöling till skeppare eller en sådan med tung morgon. Angöringen var inte riktigt som den brukar vara...

Gled iväg och efter ett par minuter är man ju framme vid båtvarvet. MR på plats som sagt och dessutom kittad och klar! Kul att ses och under lite småprat gjorde jag mig i ordning. Sedan plumsade vi i med planen att göra vraket och sedan kika runt lite bland stenblocken - kanske få syn på en av de maffiga ålarna!!!

Allt check, förutom att andrasteget vid halsen släpper ifrån sig lite bubblor i konstant ström. Men inte så mycket så att det skulle bli ett problem så vi OKade och gled ner. Det som från ovan såg ut att vara ganska bra sikt var nere vid botten nog bara en meter ungefär.

MR hade GoPron med sig så han fick köra först, med mig i stadigt släptåg. Vi körde en sväng utefter styrbordssidan nere vid botten och akterut. Rundade rodret och tillbaka på babordssidan. MR filmade och jag kikade. Gled upp ungefär mittskepps och följde relingen runt fören och akterut igen.

Gled över lastrummet och MR tog sig först ner till utrymmet under styrhytten, med lejdaren och det gamla "meddelandet" till MH som fanns kvar! :-). När han var kvar å gled jag in och kikade lite hastigt. Sedan tog vi oss upp och in bakom livbojen. Jag fick lite instruktioner av MR för filmning och så körde han en sekvens med mig utanför och sig själv inuti.

Sedan upp på styrhyttens tak där sikten var bättre. Lite mek här och där och vi kände oss färdiga med vraket. Jag signalerade att vi glider bort mot klippblocken och MR pekar ut mig som etta nu. Jag OKar och glider iväg...

Känns lite svalt idag! Lite frussen tror jag nog att jag känner mig. Följer klippblocken inåt viken vid botten först en bit och kikar in i alla hålor. Några småfiskar här och var men inget direkt upphetsande. Efter en stund vänder jag mig om och signalerar retur och får ett OK till svar.

Glider upp mot ca 5 meter och tar oss tillbaka mot stegen med MR i släptåg. Kikar hit och dit men hittar ingen ål. Ungefär mitt på "resan" ser jag viftande ljus och vänder mig om lagom för att se MR förbereda GoPron. Han har sett en av ålarna och filmar på. Jag sticker in lampan i ett hål invid och får på det sättet ålen att simma (hoppas MR fick det på rulle).

Sakta glider vi sedan vidare och kommer fram till stegen där jag bryter ytan efter 49 minuter, lite huttrande.

Knallar upp för stegen och strax efter kommer MR. Nöjda och glada - det är ju så myyysigt att dyka - pratar vi glatt under tiden vi iordningsställer våra grejor.

Glider sedan iväg i varsin bil mot färjelägret och kommer precis så rätt i tid att det bara är att fortsätta rätt in i färjan.

Trevligt dyk i riktigt trevligt sällskap idag igen! Tack kompis!


EAN32
CNS 10% TOT 10%
Temp: 5 C
Sikt: 1-4 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
190 BAR -> 150 BAR (2x12l, 200BAR)
SAC: 12,2 l/min

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Trassel" eller "m/s Storö" Rindö