Namn: Lösen:

Dyk nr: 268, Finland, Haveri guldgruva - Turisti


DYKARE :
PARKAMRAT :
Janne Hirvimies  
DATUM :
2014-05-31
MAXDJUP :
25,1 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
277 ggr

Äntigen årets först dyk som jag dröjt med ändå till sista maj, dåligt dåligt att det inte blivit någon dykning men det var i alla fall ett riktigt fint första dyk.
Tidigt som alltid med Hirvimies träffades vi i Haveri klockan 9.00 där Tapsa och Mawe redan var på plats med Helitrox elever.
Vi tjötade lite och gjorde oss sen klara, gick igenom dykplanen en gång till och sedan hoppade i gruvabrottet, simmade rakt över fram till vår nedgångspunkt.
Ner på 6 meter och gjorde en ordentlig genomgång med bubbles, testade reggar och blåste och kände lite här och var.
Allt okej och vi börja simma bortåt turistiluola-ingången, drog några finkicks runt utanför och njöt av den särdeles bra sikten på c:a 10 meters djup.
Efter dyket snackade vi med kursdykarna och dom hade haft bra ner till cirka 22 m där tjockan hade börjat för att sedan lätta på cirka 35 meters djup, bra att veta till senare.
Vi var dock klara och påbörja dyket i turisti vilken jag egentligen aldrig varit inne i på riktigt tidigare.
Satte vår reel en bit in i gruvgången för att sedan komma ut i det stora brytrummet vilken hade en fenomenal sikt, bästa jag sett i Haveri någonsin. Vi gick ner på botten av rummet på 25 meter och gjorde fast reelen. Hirvimies peakade in i gången ner schaktet till 30 meters korridoren men gick aldrig särskilt långt in.
Simmade runt runt brytrummet på väg uppåt igen och fick en bra överblick, det var liksom absolut bäst sikt grundare än 18 m för att ner emot botten vara lite tjockare. Vi kom fram till den lilla gången som ledde ut och tog loss grejer och sen satte jag av utåt men istället för att gå rakt ut tog jag vägen via schaktet och upp till 4 meters orten där man kommer direkt ut också.
Efter vi båda var ute drog vi på 6 meters längsefter brottet medsols och träffade på skrevan in på 10 meters djup, där jag inte heller varit tidigare, riktigt coolt faktiskt.

Otroligt bra dyk. Jag är hur nöjd som helst för ett första dyk. Haveri, thank you!

Helitroxkursen hade gått bra och eleverna hade varit eminenta.
Makkara och ruisleipä med ägg efteråt på den lokala dykbensinstationen i Viljakkala är ett måste.