Namn: Lösen:

Dyk nr: 467, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-07-12
MAXDJUP :
16,8 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
522 ggr

Äntligen dags för dykning igen! Återigen SWE (vilka annars?) och till dagens plums hade MR och MN anmält sig! :-) Planen var från början att MH och jag skulle göra långdyk på Harm i veckan, men jag blev dissad för Doran och Västervik - men vad gör det när bästaste MR och MN kunde på lördagen.

Planen var alltså Harm och mötestid 10:30. Lämnade bingen vid kvart i åtta och gläntade på rullgardinen för att kolla in vädret. Natten som gått hade varit sval (11 grader) och sömnen inte den längsta men solen sken och vädret var kalas. Lite blåsigt men fint som attan.

Rasslade ner till köket för att svulla lite frulle och passa på att kolla tempen också. 18 grader vilket ju är bra då den absoluta hettan bara gör det jobbigt att ta på sig torris och allt som hör därtill för dykning. Bättre med lite svalt så man inte förgår i värmen...

Kastade i mig de sedvanliga mackorna och filen och toppade (som varje morgon de senaste 35-40 åren med ett glas apelsinjuice - varför ändra ett vinnande koncept?? Sedan var det dags för vraksänkning och för att ge sig iväg.

På med ny ljudbok i bilen (Arne Dahls senaste "Sista paret ut") och blåsa ner mot Lillsved. Glömde det ordinarie stoppet på McD och Tropicana och kom inte på det förrän jag var i Grisslinge. Så det fick bli Shell och en persikodryck!

Landade i Lillsved 10:31 och konstaterade att de andra två bilarna redan stod prydligt uppradade på parkeringen. De verkade nyss ha anlänt så jag gled ut med ett glatt "sänare krabbar" och fick artiga hälsningar tillbaka. Vad kunde gå fel idag, med två goa kompisar, sol och dykning???

Vi klev i grejorna och snackade lite med caféägarinnan, dvs MR flirtade hej vilt med tanten så att vi kunde stå kvar där (mot löftet om att fika där efter dyket). Hon gillar nog lammkött för MR kom tillbaks med ett flin och en överenskommelse... Han släpade bort sitt paket på pirra (dykpaketet alltså) och kom tillbaka för att klä på sig det sista. Både MN och jag valde att göra oss klara vid bilarna istället för att gå långlopp.

Klara och samlade vid stranden och snart i vattnet. Jag sa till de andra att jag läst en logg från ett par dagar sedan och att den utlovade kass sikt varför det kanske skulle vara en idé att hålla ihop. Fick OK på det och vi kom dessutom överens om att MN skulle leda. MN med kamera, MR med både kamera och GoPro och jag själv med GoPro - alla gled ner i det ljumma vattnet. Det var hela 17 grader vid ytan!!!

Alla nere på boten och MN drar iväg - hans aktersnurra verkade vara fastlåst på full gas och så var han borta... Jag signalerade till MR att vi väl kan glida iväg mot linan efter att vi hängt stilla en stund. Vi gör så och helt plötsligt ser jag MN igen, men nu är MR borta. Vaf.. är det med oss egentligen?? MN och jag stannar en stund utan resultat så jag tecknar åt honom att stanna kvar medan jag glider upp till ytan för att se om jag ser några bubblor, eller kanske rent av MR. Hänger kar vid ytan en stund men ger sedan upp och går ner igen. Tecknar åt MN att vi kan dra mot linan då han kanske tagit sig dit på egen hand. Vi gör så.

Märker omgående att jag har problem med en luftfylld huva hela tiden! Hur jag än gör fylls huvan med luft, och ännu mer när jag tittar upp lite. Efter som jag har ismask på tänker jag att "jaja, det får väl vara så idag"...

Vi glider fram till linan och visst är han där bästaste MR - så efter den återsamlingen och OK-tecken från alla tar vi oss ut mot vraket efter linan. Sikten är minsann kass! Ca metern fram till linan och utefter linan, men mitt på ungefär är det banne mig inte mer än 30 cm. Min luftfyllda huva fortsätter att jäklas och framme vid vraket känner jag mig rejält blöt om halsen (nedanför halstätningen). Kanske läckage där, tänker jag...

MR lyckas med att inte lokalisera propellern utan letar efter den mitt på babordssidan (ja, jag vet ju inte men...). MN är borta ur synfältet (ja varför skulle han synas) och jag blir allt blötare. Inser att det nog är halstätningen som givit med sig. Jag tecknar det åt de andra (ja, ett försök till att illustrera att det forsar in vatten via halsen var det i alla fall) och de frågar om vi ska vända om. Känner att jag är rejält blöt, men eftersom det är 11 grader i vattnet så blir det inte så kallt - inte direkt i alla fall - så jag tecknar att vi åtminstone kan köra rundan innan vi ger oss. OK på det och så glider vi på utefter relingen, förut. MN fotar lite , MR likaså, men jag tycker att sikten är så kass att jag struntar i att filma. Hittar en tånglake som poserar fint på relingen så jag tipsar de andra två om den. De fotar loss på den och jag tänker att jag kanske ska ta mig en snutt på den i alla fall. Jag gör så och sedan blir det ett par snuttar till av bara farten.

Vi glider tunt vraket och framme vifd muggen försöker MN skrapa loss rost runt hela sig ser det ut som medan MR och jag gör vad vi kan för att skydda masker och annat... Ingen fara och jag inser att jag har lite problem med avvägningen jag med eftersom den luft jag trycker in i dräkten envisas med att ta sig upp i huvan och sedan ut. Kör lite med BCD'n men då blir det lite kallt (squeezad) så jag köper omaket och använder dräkten i alla fall.

Vi enas nu om att ta oss tillbaka, uret visar att det gått drygt 50 minuter i alla fall. Jag leder bort till linan och undrar om inte linan till Galeasen hamnat närmare landlinan än tidigare. Är aldrig osäker på vilken det är dock så vi tar oss hemåt efter den i maklig takt.

Kommer fram utan missöden till land och gör säkerhetsstoppet ömsom stilla ömsom under UV-sim mot stranden. Bryter ytan efter 70 minuter! Upp på land och hälla ut vattnet ur dräkten! Nja, så illa var det inte, jag hade var mest squeezad så det var inte så många liter.

Knalla bort till bilarna och ta av sig grejorna och dräkten. Inspektion och japp, en reva hela vägen från öppningen och ner till det limmade fästet! :-(

Men vi enas snabbt om att trots missöden och dålig sikt så var det fantastiskt skönt att dyka igen!!!

Dags för fika nu! Jag beställde en liten räkmacka och kaffe, MN en Västerbottenpaj och kaffe medan MR gapade om en neg..boll och vatten!! Högt som attan dessutom! Vi andra två försökte förklara att det politiskt korrekta vara att kalla det chokladboll, men han envisades med att kalla det neg..boll. Dessa stadsbor!!! Inget hyfs har de... Vi satte oss ner en bit bort från de andra gästerna av hänsyn till dem och de blickar vi fick från dem (eller var det för att jag skulle tända en sådan där godispinne, kanske?).

Vi pratar om ditt och datt, mest kring definition av olika saker. MR envisas (på samma sätt som kring bollen) att det ska heta lapp och b.., inget annat...

Vi njuter i solen av vår respektive beställda förtäring och tiden gick snabbt. Det blir lätt så i goda kamraters sällskap. Det blev därför dags att knalla bort till bilarna och rulla hemåt. Vi preliminärsnackar lite om dykning nästa helg, bara jag hinner få min halstätning utbytt före dess och sedan tack och bock samt adjö!

Ja, det här var dagens sanningar (eller, kanske var det lite skarvningar här och där - kanske i alla fall runt hur det gick till med bollen ;-). Tack så jättemycket för idag, bästaste kompisar!

EAN32
CNS 20% TOT 20%
Temp: 11 C
Sikt: 0,5-2 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
220 BAR -> 130 BAR (2x12l, 200BAR)
SAC: 14,6 l/min