Namn: Lösen:

Dyk nr: 459, Eldaren


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-07-27
MAXDJUP :
28,5 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
11 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
318 ggr

Ner: 12:10
EAN32 2x12, EAN32 1x80, EAN100 1x40
Vikt: Lampa + 4 kg
Medel: 19,2 m.

Fint väder gjorde att Eldaren stod på menyn. Johan och jag brukar alltid se till att vara i den första gruppen som hoppar i men var lite slöa vilket gjorde att vi istället hoppade mitt i ett halvtimmesoväder med blåst regn och vågor. Det gick så mycket vågor så kapten bestämde att scootrarna fick vara kvar på båten.

I vattnet kunde jag konstatera att vattnet forsade in i handsken. Efter att ha lyckats få Johan att slita sig från sin dykdator gjorde vi ett försök att lösa problemet på ytan. Det gick en del vågor och kombinationen 40-vinge och flaskor fulla med Nitrox gjorde att det var regulator i munnen som gällde. Under processen att försöka fixa till handsken hade vi drivit bort från lilla Tessi och bestämde att vi skulle simma till stora Tessi för att försöka lösa problemet uppe på båten. Efter att ha konstaterat att det var skittrögt att simma i strömmen med alla flaskor såg jag till min förvåning Johan som klättrade upp för stegen ett rejält antal meter framför mig. Jag slet som ett djur för att inte vara sämre men kom till min förvåning upp i båten före Johan.

Ny kontroll av handske och ihopp igen. Efter att ha konstaterat att vattnet fortfarande forsade in bestämde vi oss för att dyka så mycket som det gick. Efter ett kort tag befann jag mig på sex meters djup med proppfull vinge. Då kanisterlocket var vänt så att knappen var inåt var det helt omöjligt att slå på lampan själv. Johan fick assistera. Ny mask som läckte. Dräktgasflaskan stängd. Vatten som forsade in genom handsken. Bra dyk :-)

Nere på vraket bestämde jag mig för att lätta lite på trycket i vingen och gav min stage till Johan. I samband med detta kopplade jag loss bakre double endern på syrgasflaskan vilket jag snabbt glömde bort. Medan jag konstaterade att jag hade en pool med kallt skönt vatten i botten (magen) av min torrdräkt började Johan förbereda en penetration genom att sätta fast en spole. Jag lade in mitt veto och vi kunde till slut simma bort för att ta en snabb titt på vraket. Efter ett varv kändes det som att det var dags att återvända upp till den varma algsoppan.

Vid nio meter upptäcker jag att syrgasflaskan inte satt fast och fäste den ordentligt medan Johan slog mig på fingrarna för att förhindra mig att göra ett gasbyte. Uppe på ytan var det fint väder och platt vatten. Uppe på båten gick det att hitta ett stort hål mellan torrdräkten och handledstätningen. Jag har länge tänkt fixa de allt mer lösa handledstätningarna men detta var tydligen signalen att det var dags.

Summering. 12 timmars restid för ett struligt 30-minutersdyk och genomblöta dyksaker. Jag blev i alla fall inte sjösjuk :-)