Namn: Lösen:

Dyk nr: 273, Båtsmans Brygga


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-08-05
MAXDJUP :
24,3 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
7 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
315 ggr

Dyk med Reyier, första på ett bra tag.

Dyket blev ett sent dyk på en udda plats vid en brygga långt ute på Saltsjöbaden, första gången för mig här. Platsen som kallas Båtsmans Brygga är tydligen idag ett populärt landdyk. Bryggan ligger inte helt nära grannar omkring, finns lite träd som skyddar och det är ett avstånd ändå, hoppas man inte stör för mycket som dykare.

Smidigt med dykplatsen är att man kan köra ändå inpå bryggan, lasta av sina grejer och sen ställa bilen upp i backen.
Alpingänget var där och körde lite kvällsdyk när vi kom fram, Marcus kände flera av dykarna.

Vi kittade om och gick ner i vattnet och påbörjade vårt dyk. Ner på en roddbåt som hade lite för många hål i skrovet för att kunna flyta. Massvis med liv i vattnet från ytan till 12 meter och tunnades av lite eftervart djupare man kom.
Vi följde en fin lina som var dragen ner på 21 meter där vi också träffade på en lite större roddbåt som hade gått samma öde till mötes som den första; alltså gått in i vrakstadiet.

Sikten var rätt god ända ner till 15 meter men sedan blev den riktigt fuldyksaktig, dvs under 1 meter. Som planerat tog vi av längsmed strandkanten på c:a 22 meters djup och följde djupkurvan ett vääääldigt långt tag kändes det som, sikten var obefintlig och jag började fundera på varför man dyker här egentligen.

När vi hade kommit halvvägs till Värmdö så vek vi av och började följa djupkurvan upp över och kom upp på 16 meter efter en bra bits simmande, här inte mycket att se heller men sedan träffade vi på en vägg, en väldig vägg som sträckte sig flera meter uppåt. Vi spenderade någon minut längs väggen och började sen sakteliga följa väggen tillbaka emot ursprungsplatsen men det var en bra sträcka som tog oss ett gäng minuter men nu var det inte alls lika illa som på "utvägen", man kunde simma och kika på väggen och lysa upp och neråt för att se hur fet den var, ganska häftigt.

Nästa gång borde man direkt följa 16 meters kurvan från den nedåtgående linan och landa direkt på väggformationerna. Marcus tillade också att det brukar inte vara så bra sikt på 10-20 meter utan bättre djupare men nu var det verkligen helt tvärtom, det var riktigt bra sikt även grundare. När vi kom grundare än 10 meter kunde man lysa med hiddarna längs efter botten och lyste upp en hela stenbotten och avslöjade fiskarnas viloställen.

Vi sköt båda säck från 6 meter och det gick väl sådär för mig.

Upp och nöjd över dyket. Det var mörkt när vi kom upp runt omkring klockan 22.00.

Fint dyk.

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Båtmans Brygga" Saltsjöbaden