Namn: Lösen:

Dyk nr: 819, Nedansjö, Stöde, Sundsvall


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-08-14
MAXDJUP :
14,9 meter
DYKTID :
82 minuter
VATTENTEMP :
21 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
475 ggr

Marcus frågade: Hur många dyk har du gjort i Nedansjö?
Svaret är nu 58. 3325 minuter, eller 55 timmar och 25 minuter om man så hellre vill.
Snittiden ligger på strax över 57 minuter. Dagens dyk hjälpte till att nå snittiden en timme som får bli något sorts mål ;-)

Nåväl, vad kunde dagen då berika med för nytt?
Först och främst en ny bekanskap i form av Benny då Marcus hade med sig en buddy från söder som testade lite norrländsk dykning. Vi hoppade i enligt traditionen uppe vid bron och det visade sig vara näst intill stiltje, men med en (för Nedansjö) fantastisk sikt på ungefär 6 meter. Det innebar att man såg från sida till sida i inloppet när man låg i mitten av fåran. Marcus fick mecka med en handske direkt efter ihopp så jag passade på att simma lite uppströms när det nu var såhär stilla och där finns absolut mer att undersöka vid tillfälle!

När vi sedan gick ner och följde inloppet kikade vi på det vanliga skrotet men tog även en kik inne vid ingången till tunneln. Det är vackert ljus där inne som silar sig igenom resterna av portar som tidigare användes för att reglera vattnet genom tunneln.

Vi vände ut och kikade på bilen och vidare in i kraftverket där det nästan kokade av småfisk. Vi stötte även på några rejäla abborrar och någon gädda. In till turbinrummet där man kunde få en skaplig överblick och därefter simmade vi ut till generatorrummet genom hålet i väggen. Passerade golvet, trappan, tegelhögarna och timmerrännan för att droppa ner på utsidan och simma uppströms förbi den röda bilen. Vi tog laxtrappan upp till kraftverket igen och simmade igenom det en gång till. Kikade in i "elrummet" som jag trodde bestod av några bås, men längst in visade det sig vara en gång in till baksida av båsen. Helt nytt för mig. Det var trångt och jag fick backa ut i tron om att jag var själv, men det visade sig att vi samlats allihop där inne och det blev lite kärvänligt :-)

Sjönk ner till botten av utloppet och kikade på bron och de två turbintunnlarna som mynnar ut där. Följde sedan utloppets vägg och senare kant bort till fabriken och ner i dess utlopp för att kika på takstolpar och rörstumpar. Uppe på golvet simmade vi lite kors och tvärs för att jag ska lära mig hitta bättre där vilket funkade bra. På väg tillbaka svängde vi förbi skorstenen och vid uppstigningsplatsen kikade vi på lite fisk... eller ja.... jag kikade på fisk (bla en fin gädda) medans mina parkamrater tittade på sjögräs ;-)

Härligt dyk!

Parkamraters loggar:
Benny Frisk - Nedansjö,kraftverket Sundsvall
Marcus Dahlberg - Nedansjö, kraftverket & fabriken