Namn: Lösen:

Dyk nr: 279, Norge, Gulen, KNM Uller


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-08-16
MAXDJUP :
55,1 meter
DYKTID :
58 minuter
VATTENTEMP :
8 grader
SIKT :
35 meter
VISAD :
432 ggr

Dyk nummer 2 gjorde vi på Uller som är ett mindre vrak som var norskt från början men övertogs av tyskarna under WW2. Uller var en kanonbåt med en till synes extremt överdimensionerad kanon, den kändes alltså gigantisk i jämförelse till båtens storlek på blott 28 meter.

Kanonbåten sänktes 1940 av allierat flyg.

Mer information om Uller:
http://dykkepedia.com/wiki/Uller

Nedstigningen till Uller var lite speciell. Vi gick ner på en punkt som var någon typ av farledsmarkering. Botten under markeringen låg på cirka 5 meters djup varifrån vi hittade linan som ledde till Uller. Simning var cirka 7-8 minuter innan vi nådde Uller, långt innan vi var framme såg vi vraket tona upp sig och det första vi såg var aktern och propellern.
Vi simmade upp på vraket där Jimmys gäng redan befann sig tillsammans med ett koppel av Runessons RB-gäng som körde kurs.

Vi började med att se på maskin baköver där det fanns två genomgående motoraxlar. Längre fram på styrbordssida såg vi ammunition till kanonen samt ett flertal minor.

Djupet var cirka 45 meter när vi kom fram till Uller och cirka 50 meter på däcknivån och 55 meter ner på golvet i maskin.
När vi kom fram längst ut på fören gick Rick upp och lade sig framför vraket och jag följde hans exempel, gick några meter uppåt och beskådade hela vraket. Det var en imponerande syn och vi såg den mäktiga kanonen längst fram på fördäck.

Vi simmade på andra sidan akteröver och njöt av vraket och sikten som naturligtvis ger upplevelsen en annan dimension.

När vi nästan nått aktern visade jag till Rick att det var dags att vända på tryck för mig och vi lämnade vraket cirka 1 minut innan vi hade tänkt.

Synen var också kul på uppstigningen där ett helt gäng dykare följde linan uppöver klipphällarna. Runessons kursgäng och Jimmys grupp var framför oss men vi drog om alla i och med att vi hade kortaste tiden på vraket och minst deco. På 6 meter var det riktigt rörigt med dykare överallt bland den vildvuxna djungeln på botten. RB-dykarna låg som klubbade sälar på botten och GUE-gänget gjorde sin grej och Rick skötte säcken och jag försökte ligga fint på decot.

Den rolige Marcus R kom och hälsade på oss under decot innan vi tummade efter lite tjafs om hur många minuter vi hade kvar, jag hade slagit igång min chronograph lite sent och låg efter Ricks runtime men efter vi var klar med vår dividering var nästan mina chrono klar på 18 minuter 

Deco 2 – 3 – 18
D12 – Tx 21/35
11a – EAN50

Uppstigningen sedan upp till båten gick smärtfritt och uppstigningen var lite kämpig med det gick bra med hjälp av Örjan i båten.

Vistelsen på Gulens Dykkesenter var riktigt bra. Dom håller otroligt bra service och allt fungerar runt i kring dykningen och dykningen själv är mycket bra. Vraken är stora och sikten är fantastiskt. Det är dock Norge och lite dyrt men väl värt pengarna om man tycker om vrak från krigen och läsa på om vraken innan gör upplevelsen ännu bättre.

gulendykkesenter.no/