Namn: Lösen:

Dyk nr: 14, Harm, Lillsveds brygga, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik Sternbrink  
DATUM :
2001-12-30
MAXDJUP :
17,5 meter
DYKTID :
21 minuter

Ett riktigt bra dyk (bortsett från ett långt, tungt ytsim). Sikten var helt ok från ca 10 meter och neråt, ca 5-6 meter skulle jag gissa. Lampa var ett måste eftersom det var ganska mörk nere på vraket.
Pga det långa ytsimmet och temperaturskillnaden (13 grader på ytan, 5 grader nere på Harm) så fick jag kramp i vänstra vaden på ca 17 meters djup (Ja, jag antar att det berodde på tempskillnaden och ytsimmet). Allt ordnade iaf upp sig och vi kunde fortsätta dyket enligt planerna.
3 minuters dekostopp på 5 meters djup, sedan upp till ytan för ett ÄNNU TYNGRE ytsim tillbaka. En sak har jag dock lärt mig, aldrig mera dyka på Harm utan båt.... :-))
Annars så var dyket helt kanon, att solen sken gjorde inte saken sämre, snarare tvärtom.

Marint liv såg vi inte något av, eller jo förresten. En liiiiten, liiiten abborre nere vid fören på båten. Den glodde mest på oss och undrade vad fasen vi pysslade med. Måste ha sett rätt knepigt ut när jag halvsatt nere i mörkret och slet som ett djur i den vänstra fenen (För att krampen skulle släppa). Fisken "tänkte" säkert nått i stil med: "Jaja, se där! Dumma människor ni är inte byggda för att vara under vattnet!! Comprende?"

Jag hoppas att det inte var sista gången som jag dök på Harm. Fortfarande finns det mycket kvar att utforska, vi hann tex inte med att kolla in hytten på båten. Den skall enligt dom flesta vara mest intressant. Det skall även finnas en toalett där man kan sticka in skallen i en luftficka. En oskriven regel säger att man ska släppa in lite luft för att fylla på fickan. Det blir nästa projekt tror jag!

Nu återstår den tråkiga delen av dykningen, nämligen vård av utrustning... *usch*

Men, det är helt klart värt det tycker jag!!