Namn: Lösen:

Dyk nr: 474, Båtmans Brygga, Saltsjöbaden


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-09-13
MAXDJUP :
22,2 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
373 ggr

Fanken, jag behöver fler trimfickor...

SWE-dyk idag, eftersom min instruktör för bytet till "den andra sidan" inte kunde idag (det blir nästa lördag). Anmälda var PB och DP och vi hade bestämt Båtmans brygga eftersom jag ville köra en avvägning i bara torrisen (utan paket på ryggen) inför "sidbytet" - och då är det bra att ha en strand och att kunna bottna.

Eftersom PB hade varit nattvakt på sin båtklubb bestämde vi tiden till 14:00. Vid 12-tiden ringde herr PB och meddelade att han hade rejält ont i ett axelfäste och nog fick nöja sig med att vara ytvakt när DP och jag plumsade. Jag sa att det självklart var lugnt. Men han skulle för säkerhets skull kolla med DP och om det var så att den senare heller inte skulle dyka så skulle den förre ringa direkt.

Det tog ca fem minuter så plingade det till igen. Japp, PB meddelade att DP hade ryggont! Men PB skulle såklart dyka med mig i alla fall så att jag fick plumsa. Jag försökte övertyga honom om att jag skulle bli glad om han bara kunde hjälpa mig med mitt avvägningstest och att det inte alls var nödvändigt att dyka, i alla fall inte när man har ont så där. Vi enades om att ses som planerat och se efter hur det kändes på plats.

Var på plats en tjugo minuter för tidigt och tog på mig grejorna i lugn och ro. PB rasslade in i precis tid och vi skakade glatt tass med varandra. Jag upprepade min ambition om att ett dyk inte var nödvändigt, men PB insisterade på att göra så i alla fall, efter avvägningsövningen.

När båda på klara och PB kittad med hela rasket klev vi ner i vattnet. Jag iförd torris och viktbälte medan PB fullt utrustad. På så sätt kunde jag låna hans långslang vid testen - tack så mycket!

Tog på mig bältet med sex kilo på men inte f.. sjönk jag - trots att jag var squeezad. Upp igen och plocka på mig flera kilo och ner igen... Så där höll vi på till dess mina medhavda kilon satt på mig och vi nästan lyckats. 12 kilo!!!! Och det var gränsfall - märkligt. Det behövs med andra ord ytterligare några trimfickor till RB-setupen.

Medan PB låg och väntade så gick jag upp igen och plockade av alla kilon och bytte till dubbelpaketet. Ner igen och så var vi redo för dykning!

Planen var att gå ner till djupa ekan första och sedan gå upp till den grunda. Efter de båda skulle vi hålla en ca 10-12 meter och ta oss bortåt "åt fel håll" (mot vad vi brukar) och fluffa runt en stund utan något särskilt i tankarna.

Ner och så följer vi planen till punkt och pricka. Han navigerar som en Gud den där PB, och vi kommer fram med max ett par meters marginal till den djupa ekan. Sikten är väl ca 4-5 meter och vi kikar runt på den en stund innan vi följer linan upp mot den grunda motsvarigheten. Efter att ha gluttat lite där tar PB ånyo ut en kurs som vi följer. Glider sakta genom vattnet, kikandes här och där. Lite firrar här och var men lugnt och stillsamt. Ju mer åt "andra hållet" vi kommer desto sämre blir sikten. Lite tjockt i bihålorna känner jag att det är och det trycker lite i käkbenet. Dessutom känner jag att det nuvarande munstycket inte alls är behagligt (har ju satt favoriten på RB:n).

Efter en bra stund blir vi överens om att vända om och sakta gå uppåt mot igångsplatsen. Ta mig tusan! Vi bryter ytan efter 55 minuter och precis rätt! PB - navigatören/Guden!!

Kliver upp och plockar ihop. PB har ganska ont i axeln (ledsen för det kompis), men skönt är vi eniga om att det varit. För tredje dyket i rad, är jag blöt i höger armhåla - nej, inte armsvett - så jag måste nog låta Alex titta på dräkten efter nästa lördag...

Efter ihopplock så är det dags att glida hemåt igen! Nästa dyk blir på "the dark side" med kurs!

Tack så rackarns mycket kompis för att du ställer upp! Tack också för ett riktigt mysigt dyk!


EAN32
CNS 25% TOT 25%
Temp: 6 C
Sikt: 3-4 m
Dräkt: TORRDRÄKT
Bly: - kg
210 BAR -> 160 BAR (2x12l, 200BAR)
SAC: 11,3 l/min